RUSI POSLALI "MUVU" IZA LEĐA PROTIVNIKA: Dron kamikaza napravio PRAH I PEPEO od osmatračnice skrivene u šumi (VIDEO)
Foto: Printscreen/RIA novosti

uznemirujuće

RUSI POSLALI "MUVU" IZA LEĐA PROTIVNIKA: Dron kamikaza napravio PRAH I PEPEO od osmatračnice skrivene u šumi (VIDEO)

Planeta -

Novi ruski dron kamikaza "Ovod" pogodio je u sumrak osmatračnicu ukrajinske vojske nadomak linije fronta.

To je bio prvi put da je novi dron korišćen u uslovima smanjene vidljivosti.

- Кopter je proleteo relativno duboko u neprijateljsku teritoriju. Stigao je na udaljenost od oko tri kilometra. Opremljen je bojevom glavom OG7 V. Udar je nanet na prethodno izviđani cilj. Zemaljski optičko-elektronski kompleks sa termovizirom je korišćen kao sredstvo objektivne kontrole. Uprkos nedostatku osvetljenja odnosno značajnoj udaljenosti od operatera i ozbiljnim merama elektronskog ratovanja cilj je uspešno pogođen - rekao je oficir iz grupe trupa "Jug" ruske vojske za RIA Novosti.

Operater bespilotne letelice iz sastava Prvog armijskog korpusa grupe trupa "Jug" Oružanih snaga Rusije koristeći novi dron uništio je prikrivenu ukrajinsku osmatračnicu koja je bila element utvrđenog područja u pravcu Avdijevke.

- Operaciju uništavanja osmatračnice ukrajinskih militanata izvela je dobro koordinirana grupa ruskih obaveštajaca i operatera jurišnih bespilotnih letelica na frontu. Pomoću izviđačkog helikoptera praćena je lokacija cilja. Istovremeno je operater ciljao na koordinate koje su mu date i dronom zaronio na cilj i precizno ga pogodio - rekao je za oficir grupe trupa "Jug" Oružanih snaga Rusije.

Za sada nije poznato kad je nastao snimak.

Testiranje novog drona kamikaza koje je prethodilo borbenoj upotrebi obavljeno je 21. juna kod Donjecka. Bespilotna letelica radi na principu pogleda iz prvog lica.

Maksimalna nosivost "Ovoda" je četiri kilograma. Opremljen je kamerom. Ima veliku brzinu i komunikaciju bez šuma. Prema rečima programera cena novog drona je oko 40.000 rubalja iliti 450 evra.

Prve serije ovakvih dronova su već stigle u jedinice Oružanih snaga RF i počele su da se uspešno koriste.

Novi izviđački dron je inače nazvan po jednoj vrsti muve.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track