RUSKE RAKETE OŠTETILE KINESKI KONZULAT U ODESI! Ukrajinci objavili vest,u lučkom terminalu uništeno žito namenjeno Pekingu (VIDEO)
Foto: Shutterstock

ČEKA SE REAKCIJA

RUSKE RAKETE OŠTETILE KINESKI KONZULAT U ODESI! Ukrajinci objavili vest,u lučkom terminalu uništeno žito namenjeno Pekingu (VIDEO)

Planeta -

Oleh Kiper, guverner ukrajinske Odeske oblasti, objavio je da je u noćašnjem ruskom raketnom napadu na istoimeni lučki grad na Crnom moru, oštećen kineski konzulat u Odesi.

Britanski Gardijan prenosi da je Kiper to objavio na Telegramu.

- Kao rezultat ruskog napada tokom noći oštećena je zgrada generalnog konzulata Narodne Republike Kine. Agresor namerno gađa lučku infrastrukturu. Oštećene su administrativne i stambene zgrade, kao i konzulat Narodne Republike Kine. Ovo ukazuje da neprijatelj ni na šta ne obraća pažnju - naveo je Kiper.

Beloruski nezavisni medij Neksta objavio je na Tviteru izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je žito koja je uništeno u ruskom napadu na Odesu bilo namenjena Kini.

- U lučkom terminalu, koji je najviše stradao od noćašnjeg ruskog terora, bilo je 60.000 tona poljoprivrednih proizvoda namenjenih isporuci u Kinu - rekao je Zelenski.

Gardijan prenosi i da su u Pekingu danas održani razgovori Tarasa Kačke, zamenika ministra privrede Ukrajine i Ling Đija, zamenika kineskog ministra trgovine. Navodi se da je to prva poseta na viskom nivou nekog ukrajinskog vladinog zvaničnika Kini još od 2019.

Izvor Rojtersa potvrdio je da je sastanak Kačke i Linga završen u kineskoj prestonici.

Gardijan podseća da je Ministarstvo odbrane Rusije noćašnje napade na crnomorske luke Odesa i Mikolajiv okarakterisalo kao "udare iz odmazde” zbog napada na Krimski most koji je izveden u ponedeljak, a za koji se veruje da je izveden podvodnim dronom.

Taj napad se poklopio s odlukom Rusije da ne produži Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Američke vlasti su u međuvremenu optužile Moskvu da planira napade na brodove koji prevoze žito iz Ukrajine crnomorskom rutom, a zatim da za to optuži Kijev i da je zbog toga Rusija postavila nove mine u blizini ukrajinskih luka.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Gardijan/Neksta/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track