KOKAINSKE AJKULE KOD FLORIDE: Proždiru pakete koje krijumčari bacaju u okean, plivaju u krug oko nečega ŠTO SAMO ONE VIDE (VIDEO)
Foto: Shutterstock

naučnici snimili dokumentarac

KOKAINSKE AJKULE KOD FLORIDE: Proždiru pakete koje krijumčari bacaju u okean, plivaju u krug oko nečega ŠTO SAMO ONE VIDE (VIDEO)

Planeta -

U vodama Atlantskog okeana kod jugoistočnih obala SAD pojavile su se kokainske ajkule, piše Gardijan koji navodi da ovo zvuči kao scenario nekog jeftinog filma katastrofe sa morskom tematikom.

Međutim, britanski list navodi da naučnici smatraju da se gladne ajkule na tom području goste balama halucinogenih droga koje krijumčari bacaju kod obala Floride.

Navodi se da dokumentarni film "Kokainske ajkule", za koji Gardijan piše da predstavlja udarni deo predstojeće Nedelje ajkula (Shark Week) na televizijskom kanalu Diskaveri, zaista proučava da li ovi okeanski predatori proždiru plutajuće narkotike, naučnici koji su osmislili ovaj program kaže da je on više od puke zabave.

- U pitanju je primamljiV naslov koji baca svetlo na realan problem, a to je da sve što mi koristimo, sve što mi proizvodimo, sve što unosimo u naša tela, završava u našim otpadnim vodama i prirodnim vodotokovima i da je vodeni svet, od kojeg zavisi naš opstanak, izložen svemu tome - kazala je doktorka Trejsi Fanara sa Floride, koja je predvodila istraživački tim u ovom dokumentarcu.

Florida, mapa Floride
foto: Shutterstock

Ona je navela da je tim proučavao studije uticaja lekova, kokaina, metamfetamina, ketamina i drugih droga na ribe.

- Ukoliko su te bale sa kokainom lokalizovani i stacionarni izvor zagađenja, vrlo je verovatno da se ajkule nađu pod uticajem te hemikalije. Kokain se toliko lako rastvara da, ukoliko se bilo koji od toh paketa samo malo otvori, strukturni integritet je narušen i doga je u vodi - rekla je Fanara.

Ona je sa Tomom Hirdom, britanskim pomorskim biologom, šest dana vršila istraživanja u moru oko Florida Kiza, niza malih ostrva na samom jugu te američke savezne države.

Ajkula, Mako ajkula
foto: Shutterstock

Navodi se da su primetili čudno ponašanje kod ajkula, pa je tako jedna čekićara, vrsta ajkule koja se obično kloni ljudi, direktno prišla roniocima, krećući se na neubičajen način.

Pored toga, istraživači su posmatrali peščanu ajkulu kako pliva u krug oko zamišljenog objekta.

Oni su izvodili i eksperimente, uključujući i bacanje lažnih bala sa kokainom u vodu, pri čemu je mnogo ajkula prilazilo i grizlo ih, a pored toga naučnici su punili visokokoncentrovanim ribljim prahom nalik na kokain lopte koje su služile kao mamac.

Gardijan navodi da Florida služi kao polazna tačka za velike količine droge koja u SAD stiže iz Južne Amerike, a krijumčari često bacaju plastikom obmotane gomile kokaina kada ih jure bezbednosni organi ili one izgube na moru.

Prošlog meseca je Obalska straža SAD objavila da je iz voda Kariba i južne Floride izvukla ilegalnih narkotika u vrednosti od 186 miliona dolara.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track