"PORAŽAVAJUĆE STANJE U NEMAČKOJ" Pir Kopf o manjku medicinskog osoblja: I pored regrutacije, NEDOSTAJE NAM 35.000 RADNIKA
Pir Kopf, zamenik načelnika za bolničko osoblje u Bonu, Foto: Kurir TV, Shutterstock

nemačka u krizi:

"PORAŽAVAJUĆE STANJE U NEMAČKOJ" Pir Kopf o manjku medicinskog osoblja: I pored regrutacije, NEDOSTAJE NAM 35.000 RADNIKA

Planeta -

Nemačka se suaočava sa ogromnim problemom nedostatka medicinskih radnika.

Više od 30.000 medicinskog osoblja trenutno nedostaje nemačkim bolnicama. Počela je čak i regrutacija medicinara iz Latinske Amerike, ali to nije dovoljno da se opsluže svi pacijenti u bolnicama ove države.

Pir Kopf
foto: Kurir tv

Detalje ovog problema istražuje reporter Redakcije Saša Dobrijević, koji je razgovarao sa Pirom Kopfom, zamenikom načelnika odeljenja za bolničko osoblje u Bonu.

Pir Kopf
foto: Kurir tv

Trenutno im nedostaje oko 35.000 medicinskih radnika, rekao je Kopf, na početku razgovora.

- Regrutujemo radnike iz Latinske Amerike preko agencije za zapošljavanje, i to je program koji se zove "triple win". Nedostaje nam oko 35.000 medicinskih radnika u ovom momentu. Moramo da radimo i na edukaciji medicinskog osoblja u Nemačkoj - rekao je Kopf, nastavivši:

- Nije veliki odziv, nekoliko stotina se prijavilo. To je samo jedan deo slagalice, sada ćemo obezbediti i porodično okruženje za radnike, ali regrutacija i dalje ne rešava naš problem. Morali smo da smanjimo negu pacijenata u bolnicama. - Kopf je istakao posledice ovog nedostatka.

02:31

OZBILJAN PROBLEM U NEMAČKOJ S NEDOSTATKOM MEDICINSKIH RADNIKA

Problem su izneli nemačkoj vladi, a rešenje je pregovor o reformi bolničkih objeakata.

- U ovom momentu pregovaramo o bolničkoj reformi, manje bolnice će postati ambulante za negu- Oni misle da će smanjenjem broja bolnica, rešiti problem sa manjkom radnika - rekao je Kopf.

Na pitanje novinara Dobrijevića kako građani reaguju na ove probleme, Kopf kaže da su stanovnici Nemačke svakodnevni svedoci dugim redovima u bolnicama.

Kurir.rs/Saša Dobrijević

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track