"EKSPLOZIJA ENTUZIJAZMA KA RUSIJI - NOVA GEOPOLITIČKA STVARNOST" Božinović o puču u Africi: Biće ZNAČAJNIH POSLEDICA u svetu!
Niger, Foto: AP/Sam Mednick

puč u africi

"EKSPLOZIJA ENTUZIJAZMA KA RUSIJI - NOVA GEOPOLITIČKA STVARNOST" Božinović o puču u Africi: Biće ZNAČAJNIH POSLEDICA u svetu!

Planeta -

Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj, gostovao je u jutarnjem programu Redakcija, u razgovoru sa voditeljkom Oljom Lazarević povodom dešavanja u Africi.

Aleksandar Mitić
foto: Kurir tv

Kako se širom Afrike dešavaju kontra - obojene revolucije gde građani izražavaju zahvalnost i traže podršku Rusije, poslednja od njih je Niger, u kojem je izvršen državni udar, i gde su Pristalice vojske koja je prošle nedelje preuzela vlast u Nigeru mahale na ulicama ruskim zastavama.

Božinović je istakao da tekuća praksa velikih sila donosi nove izazove, kako u Ukrajini tako i u predelima Afrike, koji je se samo čine udaljeni.

Aleksandar Mitić
foto: Kurir tv

- Današnja praksa velikih sila svakodnevno donosi nove izazove. Iako se Ukrajina i događaji u Zapadnoj Africi čine udaljeni, oni su međusobno povezani i reflektiraju promene u planetarnoj raspodeli moći. Međunarodni pravno-politički poredak počeo se urušavati, a odluke velikih sila sve više dominiraju globalnom arenom - rekao je Božinović i dodao:

Takođe, situacija u zapadnoj Africi, posebno u Nigeru, ukazuje na izazove s kojima se suočavaju zemlje koje imaju promenljivu prošlost i slabu političku stabilnost. Bez kvalitetne političke strukture, teško je postići napredak, a regija se suočava s izazovom traženja novih savezništava kako bi osigurala svoju budućnost - smatra Božinović.

06:07

SITUACIJA U AFRICI: Božinović

On ističe da je raspad međunarodnog pravnog sistema podstaknut raznim problemima koji će biti presudni kada je u pitanju budu'nost planete.

- Slabi režimi u Africi su ranjivi, a zemlje teže da izvuku regiju iz bede i očaja, dok milioni izbeglica traže novi dom bez adekvatne pomoći zapadnih država. Eksplozija entuzijazma ka Rusiji u Maliju i situacija u Nigeru s Wagnerovom prisustvom odražavaju novu geopolitičku realnost u Africi. Njihov uticaj na promenu svetske ravnoteže i uspostavljanje novog globalnog poretka može imati značajne posledice kako na regionalnom tako i na svetskom nivou - samtra Božinović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

04:27

SITUACIJA U NIGERU: NOVO - STARO ŽARIŠTE:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track