MOĆNI KAPETAN VEDRI I OBLAČI NA ZAPADU AFRIKE: Traore najmlađi šef države na svetu, došao na vlast pučem, a ime veze sa Vagnerom
Foto: EPA Alexey Danichev Sputnik Krem

novi detalji

MOĆNI KAPETAN VEDRI I OBLAČI NA ZAPADU AFRIKE: Traore najmlađi šef države na svetu, došao na vlast pučem, a ime veze sa Vagnerom

Planeta -

Svet je nakon puča u Nigeru ponovo upro oči u Afriku gde se u poslednje vreme sve više dešavaju prevrati.

Dva su bila u Burkini Faso 2022. godine, a neuspeli pokušaji državnog udara su zabeleženi u Gvineji Bisao, Gambiji i ostrvskoj državi Sao Tome i Principe. Godinu dana ranije u Africi je bilo šest pokušaja državnog udara od kojih su četiri bila uspešna.

Posebna pažnja se daje Burkini Faso, zemlji koja je imala je najuspešnije državne udare, sa devet preuzimanja vlasti i jednim neuspelim državnim pučem. Nakon poslednjeg puča na vlast je došao Ibrahim Traore koji je defakto najmlađi šef jedne države.

Traore (35) se nalazi na čelu države na zapadu Afrike od 30. septembra 2022. godine kad je svrgnut vođa hunte Pol-Anri Sandaogo Damiba.

Rođen je u Bondokuju. Srednje obrazovanje je stekao u gradu Bobo Dijulaso gde je stekao reputaciju tihog i veoma talentovanog čoveka. Studirao je na Univerzitetu u Uagaduguu, prestonici Burkine Faso, a bio je deo Asocijacije studenata muslimana.

Vojsci se pridružio 2009. godine i vrlo brzo je počeo da napreduje. Prvo je poslat u Maroko na protivvazdušnu obuku, a zatim je prebačen u pešadijsku jedinicu u Kaju na severu Burkine Faso.

Promovisan je u poručnika 2014. godine, nakon čega je postao deo mirovne misije UN u Maliju. Četiri godine kasnije je označen kao jedan od vojnika mirovne misije koji je "pokazao hrabrost" tokom napada pobunjenika u regionu Tomboktu. Posle povratka u domovinu učestvuje u operacijama protiv eskalacije džihadističke pobune. Čin kapetana dobija 2020. godine.

DOLAZAK NA VLAST

Traore je bio deo grupe oficira koji su podržali državni udar u januaru 2022. i dolazak na vlast vojne hunte nazvane "Patriotski pokret za zaštitu i obnovu". Od marta te godine je bio načelnik artiljerijskog puka u Kaji.

Mnogi koji su podržali državni udar su postali nezadovoljni učinkom Pola-Anrija Sandaoga Damibe, vođe hunte, u borbi protiv džihadista. Traore je kasnije tvrdio da je zajedno sa oficirima pokušao da ubedi Damibu da se posveti džihadističkoj pobuni, ali da se na kraju složio da ga svrgnu jer su ga "njegove ambicije" udaljavale od osnovne misije.

Glavnu ulogu u svrgavanju vojne hunte su imali mladi oficiri koji su direktno učestvovali u borbi protiv pobunjenika.

Ibrahim Traore
foto: EPA Donat Sorokin Tass Host Photo

Kada je 30. septembra 2022. pokrenut udar na vođu hunte Traore je i dalje imao čin kapetana. Operacija je izvedena uz pomoć specijalne jedinice "Kobre". Jedni tvrde da je Traore u nekom trenutku bio njihov pripadnik dok drugi izvori to osporavaju.

Traore se nakon svrgavanja Damibe proglasio novim liderom "Patriotskog pokreta za zaštitu i obnovu" i već 6. oktobra preuzeo funkciju privremenog predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Obećao je da će u julu 2024. biti održani demokratski izbori u Burkini Faso.

PRVI POTEZI NA ČELU DRŽAVE

Traoreova vlada je u februaru 2023. godine proterala iz Burkine Faso francuske snage koje su pomagale u borbi protiv pobunjenika.

- Želimo da otvorimo nove horizonte pošto su nam potrebna partnerstva u kojima svi dobijaju - rekao je Traore povodom te odluke.

Vlada je zatim pružila podršku federaciji Burkine Faso sa Malijem u koju su obe zemlje pozvale i Gvineju. Sve tri zemlje su pod vojnim vođstvom i ako bi došlo do unije to bi bila najveća država kojom bi vladala vojna hunta.

U aprilu je proglasio opštu mobilizaciju stanovništva kao podršku vojsci pošto su pojačani napadi pobunjeničkih snaga. Mesec dana kasnije je doveo u pitanju obnovu demokratije 2024. godine navodeći da izbori ne mogu da budu održani ako pobunjenici ne budu potisnuti i ako se ne poboljša bezbednosna situacija.

NAVODNA POVEZANOST SA VAGNEROM

Traore je prema navodima Rojtersa i Njujork Tajmsa bio je osumnjičen za povezanost sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner zbog iznošenja antineokolonijalističkih i antifrancuskih, ali i proruskih stavova.

Traorea su u prestonici Uagadugu dočekale pristalice među kojima je bilo i onih koji su mahali zastavom Rusije.

Vlada Gane je javno navela da je Traore počeo da sarađuje sa Vagnerom nakon puča angažujući njihove plaćenike u borbi protiv džihadističkih pobunjenika. Lider Burkine Faso je to demantovao rečima da "naš Vagner je VDP" misleći na Dobrovoljce za odbranu otadžbine (VDP).

Učestvovao je i na nedavnom samitu Rusija-Afrika u julu u Sankt Peterburgu gde je rekao da narod Burkine Faso podržava Rusiju i saopštio da će u njegovoj zemlji ponovo biti otvorena ruska ambasada koja je zatvorena 1992. godine.

Traore je snimljen u društvu ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua na paradi ruske mornarice u Sankt Peterburgu 30. jula.

Vojska je prošle nedelje, podsetimo, proglasila komandanta predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države nakon što su prethodno zatvorili Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Niameju.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track