GRUPA PLAĆENIKA IZ POLJSKE RAZBIJENA KOD HERSONA: Podigli zastavu svoje zemlje na obali Dnjepra, a odgovor Rusa STIGAO BRZO
Foto: EPA-EFE/STR

front

GRUPA PLAĆENIKA IZ POLJSKE RAZBIJENA KOD HERSONA: Podigli zastavu svoje zemlje na obali Dnjepra, a odgovor Rusa STIGAO BRZO

Planeta -

Ruska artiljerija navodno je uništila položaj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti gde su poljski plaćenici podigli svoju nacionalnu zastavu.

Komandant jedinice sa pozivnim znakom Burja rekao je ruskim medijima da su poljski plaćenici stacionirani naspram ruskih snaga i da se njihovi razgovori često čuju u etru.

- Jednom smo gledali kako Poljaci stavljaju svoje zastave na poziciju koja se nalazila naspram nas. Očigledno su se opustili i dozvolili sebi previše. Odmah smo predali njihove koordinate artiljeriji koja je brzo proradila. Tamo više nisu podignute zastave - rekao je komandant Burja.

Razmena vatre preko reke je danonoćna.

- Ne gledamo samo odakle protivnik puca već i kuda napreduje kako bismo unapred identifikovali njegovu sledeću lokaciju. Posebnu pažnju obraćamo na njegove osmatračnice. Dugo smo ovde, položaji su ukopani i kamuflirani, stalno menjamo pozicije. Operateri bespilotnih letelica prate kretanje neprijatelja - objasnio je vojnik sa pozivnim znakom Storm.

Takođe je rekao da Oružane snage Ukrajine obučavaju tek mobilisane vojnike na liniji dodira.

- Nedavno smo primetili da neprijatelj obučava mobilisane posade minobacače u jednom selu sa druge strane reke. Gledali smo kako vozila pristižu, istovaraju minobacač, uvežbavaju jedan hitac, a zatim odmah odlaze u pozadinu - rekao je komandant jedinice.

Spoljna obaveštajna služba Rusije je više puta upozoravala na navodne namere Poljske u odnosu na Ukrajinu.

Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe, tvrdi da Varšava radi na scenarijima za faktičko rasparčavanje Ukrajine i računa na podršku SAD i Velike Britanije.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RIA/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track