"NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK!" Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini
Foto: Kurir televizija, AP, Profimedia, Shutterstock

KURIR TV

"NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK!" Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

Planeta -

Francuska je počela da evakuiše stotine svojih i državljana EU iz Nigera, nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast u toj zemlji.

Dok se Evropljani evakuišu iz Nigera, Burkina Faso i Mali izrazili su podršku zemlji u kojoj je nedavno izvršen vojni puč i svrgnut predsednik, uz poruku drugim zemljama da će se umešati u slučaju da neko pokuša vojnu intervenciju u Nigeru. Evropska unija i SAD osudile su svrgavanje Bazuma, izabranog 2021. godine, i zatražile da se on vrati na vlast.

Da li je Afrika mesto konačnog obračuna velikih sila danas otkrio je profesor doktor Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, u emisiji Puls Srbije.

- Da li će biti kraj u Nigeru? Tu ne može da bude kraj. To je jedna od tačaka koja se aktivirala. Azija će verovatno biti odlučujuća tačka, tu će se lomiti svetski poredak - rekao je Miletić.

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

Profesor Miletić ukazuje na mogući trošak i izazove za Evropu ukoliko se bude angažovala u borbi na afričkom frontu, jer to može predstavljati preveliko opterećenje za ekonomiju Evrope.

- Sve do sada što je Evropa uradila u Ukrajini je isrpljujuće za nju. Sada se otvara još jedan front koji je možda još važniji. Mislim da je borba na afričkom frontu trošak koji Evropa teško može da priušti, a da ne bude teških potresa ekonomskih. Teško da Evropa ima te resurse da bije bitke na više frontova. Ona nije mogla da se usaglasi oko zajedničke vojske i odbrane. Mislim da će se mnogi pokajati što je uopšte dozvoljeno da se otvori žarište u Evropi - rekao je Miletić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:28

RAT U UKRAJINI SE ZAVRŠAVA SLEDEĆE GODINE Dimitrijević prognozirao: Rusija odvaja NATO od Crnog Mora, EVO ŠTA ĆE BITI SA KIJEVOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track