ORUŽANE SNAGE NIGERA HITNO ZAUZIMAJU POLOŽAJE OKO PRESTONICE: Sprema se napad armije od 25.000 vojnika POZNATO I KO PREDVODI JURIŠ
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

plan

ORUŽANE SNAGE NIGERA HITNO ZAUZIMAJU POLOŽAJE OKO PRESTONICE: Sprema se napad armije od 25.000 vojnika POZNATO I KO PREDVODI JURIŠ

Planeta -

Nigerija bi mogla da obezbedi više od polovine od 25.000 vojnika za potencijalnu invaziju na Niger.

- Nigerija je i dalje odlučna da bude pokretačka snaga operacije i obezbediće više od polovine trupa ako to bude potrebno - navodi francuska radio stanica RFI pozivajući se na neimenovanog nigerijskog zvaničnika.

Napominje se da je planom intervencije predviđeno učešće kontingenta od 25.000 ljudi. Prema navodima RFI vojska iz Senegala, Benina i Obale Slonovače takođe bi mogla da učestvuje u invaziji.

Ranije je TV kanal Al Arabija javio da su pobunjenici u Nigeru objavili da strana država sprema invaziju na njenu teritoriju, međutim, nije precizirano o kojoj državi je reč. Novinska agencija ANP je kasnije izvestila da su prema pobunjeničkim snagama u Nigeru dve centralnoafričke države počele preliminarno preraspoređivanje snaga za vojnu operaciju protiv njihove zemlje.

Oružane snage Nigera dovele su navodno pojačanje u glavni grad Nijamej kako bi se pripremile za vojnu intervenciju. Vojni izvor potvrdio je za CNN tu informaciju samo nekoliko sati nakon što je vojna hunta koja upravlja zemljom odbila da ispoštuje rok uticajnog regionalnog bloka da vrati vlast svrgnutom predsedniku Mohamedu Bazumu.

Niger
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Кonvoj od oko 40 kamioneta stigao je uveče u nedelju uveče u prestonicu dovodeći trupe iz drugih delova zemlje kako bi umirili nervoznu javnost i pripremili se za potencijalnu bitku.

Lideri vojne hunte koji su svrgli predsednika u Nigeru zatvorili su u ponedeljak vazdušni prostor zemlje do daljeg jer su susedne države zapretile vojnom intervencijom ako ne predaju vlast.

Niger je zahvaćen političkim haosom od kraja prošlog meseca kada je predsednik Mohamed Bazum svrgnut u državnom udaru od strane predsedničke garde.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) odgovorila je nekoliko dana kasnije uvođenjem sankcija i izdavanjem ultimatuma vladajućoj vojnoj hunti da odstupi u roku od nedelju dana ili će biti suočena sa potencijalnom vojnom intervencijom.

Nejasno je šta sledi posle isteka tog roka.

Lideri ECOVAS-a navode da im je draže da pronađu diplomatsko rešenje za krizu, ali tvrde da su voljni da pribegnu upotrebi sile kao poslednjeg sredstva za povratak demokratski izabrane vlade Nigera na vlast.

Blok bi trebalo da održi sastanak o situaciji u četvrtak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja