UŽARENE KRHOTINE NA NEBU DIGLE POLA DRŽAVE NA NOGE Stručnjaci nemaju dilemu: To nije moglo da nastane od PRIRODNE MATERIJE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

vatromet

UŽARENE KRHOTINE NA NEBU DIGLE POLA DRŽAVE NA NOGE Stručnjaci nemaju dilemu: To nije moglo da nastane od PRIRODNE MATERIJE (VIDEO)

Planeta -

Misteriozne užarene krhotine koje su viđene na nebu iznad Melburna digle su Australiju na noge.

Mnogi su fotografije i snimke podelili na društvenim mrežama uz pitanje da li je to meteor ili nešto drugo. Svetleći objekat goreo je skoro minut pre nego što se raspao u krhotine.

- Zvezda padalica iznad Melburna ili kometa - napisao je jedan korisnik društvene mreže X.

- Možda je i svemirsko smeće - nadovezao se drugi.

Stručnjaci su brzo procenili da se radi o svemirskom smeću koje se zapalilo zbog trenja kad je velikom brzinom udarilo u atmosferu.

Zbog velikog interesovanja javnosti, australijska svemirska agencija izdala je saopštenje u kome navodi da su užarene krhotine verovatno ostaci ruske rakete Sojuz-2, lansirane u ponedeljak uveče sa kosmodroma Plesek, severno od Moskve, a koja je ponovo ušla u Zemljinu atmosferu. Raketa je ranije te večeri korišćena za lansiranje satelita.

- To je zaista neverovatno. To je najveća svetlosna predstava koju sam ikada video u smislu ponovnog ulaska neke vrste materijala iz orbite - rekao je astronom Alan Dafi.

Raketa je teška 105 tona, duga 25 metara, a odbačena je na "ekstremno velikoj visini" nakon što je potrošila gorivo, rekla je profesorka Alis Gorman sa Univerziteta Flinders.

- Mnogi stanovnici Melburna videli su raketu kako leti nebom dok se raspadala na komade, a svaki je nastavio da gori u spektakularnom vatrometu - rekla je Gorman.

"PRIRODNE MATERIJE IMAJU DRUGAČIJI SJAJ"

Planirano je da ostaci rakete sigurno uđu u atmosferu i padnu u okean kod jugoistočne obale Tasmanije, prema svemirskoj agenciji, koja je dodala da će "nastaviti da pratiti situaaciju".

Dafi je rekao da svetlost nije mogla da nastane od prirodne svemirske materije kao što je kamen.

- Boje vidljive u gorućim komadićima svetla upućivale su na goruće metale ili plastiku. Prirodni meteori bi verovatnije svetleli zeleno ili plavo zbog hemijskih elemenata od kojih se sastoje - rekao je astrofizičar Ričard de Grijs.

Meteori takođe u atmosferi gore daleko kraće ulazeći u atmosferu brzinom od preko 10 km u sekundi, rekao je profesor Majkl Braun s Fakulteta fizike i astronomije.

(Kurir.rs/index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track