"LONDON I VAŠINGTON POSLALI PORUKU ZELENSKOM, NEMA PRIMIRJA!" Koprivica: Ako se dogovori sa Moskvom oko teritorija BIĆE ELIMINISAN
Foto: AP/Susan Walsh, Shutterstock

KURIR TV

"LONDON I VAŠINGTON POSLALI PORUKU ZELENSKOM, NEMA PRIMIRJA!" Koprivica: Ako se dogovori sa Moskvom oko teritorija BIĆE ELIMINISAN

Planeta -

Prema izjavama bivšeg analitičara CIA-e, američke obaveštajne agencije imaju običaj eliminisati vođe marionetskih režima u stranim zemljama nakon što prestanu biti korisne Sjedinjenim Državama.

U ovom kontekstu se postavlja pitanje sudbine ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, s obzirom na neuspehe ukrajinske vojske i političke nesposobnosti da organizuje efikasnu kontraofanzivu.

Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka, komentarišući ovu situaciju u jutarnjem programu Kurir televizije, izrazio je svoje mišljenje o tome.

Prema njegovim rečima, pitanje o mogućoj sudbini Zelenskog u slučaju njegove eliminacije nije tako jednostavno. On primećuje da je Zelenski bio zagovornik oštrijeg pristupa u pregovorima s Rusijom, tražeći da se Rusija povuče na granice Ukrajine iz 1991. godine, što bi uključivalo i povlačenje sa Krima. Koprivica ističe da je takav zahtev nerealističan i izvan sfere mogućnosti kada je reč o Moskvi.

Volodimir Zelenski
foto: AP Efrem Lukatsky

Koprivica takođe analizira Zelenskog kao figuru koja je inicirala agresivnu politiku prema Rusiji, ali istovremeno veruje da Amerika nema razloga da eliminiše Zelenskog sve dok on sledi njihove naloge.

- Ideja je sa takvim spekulacijama Zelenski podseti da se ne igra kada je reč o ovom ratu i da ratni ciljevi Ukrajine moraju biti komplementarni ciljevima onih koji stoji za ovoga rata, to je pre svega Vašington i London. Dakle, poruka je Zelenskom, "ako budeš pokušao da napraviš nekakvo separatno primirje odnosno da se dogovoriš sa Moskvom tako što bi pristao na teritorijalne koncesije i tako dalje, tada može to da ti se desi - rekao je Koprivica.

02:29

LONDON I VAŠINGTON POSLALI PORUKU ZELENSKOM, NEMA PRIMIRJA! Koprivica: Ako se dogovori sa Moskvom oko teritorija BIĆE ELIMINISAN

On smatra da Zelenski ne predstavlja suštinsku pretnju Moskvi jer nije on inicirao rat i da, dokle god se pridržava američkih interesa i naredbi, njegova pozicija je relativno sigurna.

Koprivica takođe sugeriše da Zelenski treba da preispita svoj pristup i pregovaračke stavove s obzirom na trenutno stanje konflikta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja