ODREĐEN DAN NAPADA NA NIGER: Ključa na zapadu Afrike, raspoređeni ratni avioni, čeka se samo naređenje za juriš
Foto: Balima Boureima / AFP / Profimedia

intervencija

ODREĐEN DAN NAPADA NA NIGER: Ključa na zapadu Afrike, raspoređeni ratni avioni, čeka se samo naređenje za juriš

Planeta -

Blok zapadnoafričkih zemalja Ekovas spreman je za vojnu intervenciju u Nigeru ukoliko takva naredba bude bila izdata.

Komesar organizacije za politička pitanja Abdel Fatu Musa rekao je nakon dvodnevnog samita ministara odbrane zemalja Zapadne Afrike u Akri da je Dan de za intervenciju izabran, ali da Ekovas neće unapred saopštiti kada će to biti.

- Vojna intervencija nije naša omiljena opcija, ali smo dužni da to učinimo zbog nigerske hunte - rekao je Fatu Musa.

Naveo je da će intervencija u Nigeru biti "kratkog veka" jer bi njen cilj bio obnavljanje ustavnog poretka. Takođe je naveo i da zemlje Ekovasa ne planiraju da vode "beskonačni dijalog".

SOLIDARNOST BURKINE FASO I MALIJA

Burkina Faso i Mali rasporedili su ratne avione u Nigeru u znak solidarnosti sa zemljom u kojoj je prošlog meseca izveden vojni puč i da pomognu u odbijanju eventualne agresije, javio je nigerski TV kanal RTN.

Dve zemlje na taj način sprovode svoje obaveze navedene u zajedničkom saopštenju o solidarnosti sa Nigerom. Vlade Burkine Faso i Malija, podsetimo, izrazile su 31. jula solidarnost sa narodom Nigera upozoravajući da će obe zemlje svaku eventualnu vojnu intervenciju u Nigeru smatrati kao objavu rata i njima.

PREDSTAVNIK UN STIŽE U NIGER

Leonardo Santos Simao, specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za zapadnu Afriku i Sahel, otputovao je u Niger da bi razgovarao o izgledima za rešavanje krize nakon vojnog udara.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da se očekuje da Simao uskoro stigne u glavni grad Nigera Nijamej.

- Planira da se sastane sa Nacionalnim savetom za spas otadžbine. Ostaje u kontaktu sa predstavnicima Ekovasa odnosno zainteresovanim stranama u Nigeru i drugim zainteresovanim stranama radi brzog i mirnog rešavanja problema - rekao je Dižarik na brifingu, prenose RIA Novosti.

Vojska Nigera je krajem jula objavila na nacionalnoj televiziji vest o svrgavanju predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti.

Većina zapadnih lidera i regionalna organizacija Ekovas osudili su puč.

Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja Ekovasa održanog u Abudži usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja