ROBOT PRVI PUT VIĐEN NA FRONTU! Zabeležena neverovatna scena tokom borbi u Ukrajini! MOŽE DA SAČUVA MNOGE ŽIVOTE (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

neverica

ROBOT PRVI PUT VIĐEN NA FRONTU! Zabeležena neverovatna scena tokom borbi u Ukrajini! MOŽE DA SAČUVA MNOGE ŽIVOTE (VIDEO)

Planeta -

Upotreba robota za izvlačenje tela nastradalih vojnika prvi put je zabeležena na liniji fronta u Ukrajini!

Na kratkom snimku se prvi put od početka sukoba vidi robotizovano vozilo koje se koristi za skupljanje tela nastradalih vojnika. Vozilo dolazi do nastradalog vojnika i uz pomoć kuke odvlači telo van domašaja neprijatelja.

Snimak, koji je zabeležio izviđački dron, kruži na ruskim kanalima na Telegramu, međutim, nije moguće sa sigurnošću reći koja od sukobljenih strana koristi robotizovano vozilo. Nije moguće reći ni koji model robota se vidi na snimku.

Takođe nije poznato gde je nastao snimak.

Evakuacija mrtvih i povređenih sa linije fronta jedan je od najvećih izazova za pripadnike oružanih snaga jer dronovi neprestano patroliraju nebom iznad bojnog polja spremni da se obruše na svakoga ko se kreće.

Više ni oklopna vozila za evakuaciju nisu dovoljno bezbedna tako da se po nastradale šalju manje grupe vojnika koji su idealna meta za protivnike jer se kreću sporo i bez zaštite. Portal ITV navodi da je pre nekoliko meseci tokom akcije spasavanja jednog povređenog vojnika povređeno čak 11 drugih.

Ukrajinska vojska počela je pre nekoliko meseci rad na robotskoj platformi za evakuaciju. Početna ideja je bila da vojnici, koristeći daljinski upravljač, pošalju robotski uređaj da izvuku pale drugove sa bezbedne udaljenosti, a razmišljalo se i mogućnosti da platforma prema potrebi nosi i pušku na daljinsko upravljanje.

Ukrajinska vlada prema navodima portala portala ITV razmatra finansiranje takvih jedinica. Jedno vozilo bi moglo da košta oko 20.000 dolara što je mnogo jeftinije od ostalog naoružanja na liniji fronta.

Želja stručnjaka je da uskoro svaki bataljon ima svog robota.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track