STRAŠNO! POLICIJA UTVRDILA DA JE POŽAR NA TENERIFIMA PODMETNUT: Izgorelo 11.600 hektara borove šume!
Foto: Printscreen Twtter

STRAŠNO! POLICIJA UTVRDILA DA JE POŽAR NA TENERIFIMA PODMETNUT: Izgorelo 11.600 hektara borove šume!

Planeta -

Regionalni predsednik Kanarskih ostrva Fernando Klaviho izjavio je danas da je policija utvrdila da je požar koji besni na španskom ostrvu Tenerife podmetnut.

On je rekao da je policija pokrenula istragu, ali nije rekao da li je neko uhapšen. Poboljšani vremenski uslovi su pomogli vatrogascima u gašenju požara tokom noći koji su nezaustavljivo goreli poslednjih pet dana, navele su lokalne vlasti.

Kanarska ostrva su, slično kao i ostatak Španije, pogođena velikom sušom poslednjih godina. Ostrva su zabeležila nivo padavina ispod proseka poslednjih godina zbog promenljivih vremenskih obrazaca na koje utiču klimatske promene.

Iako požar na severoistoku ostrva nije u blizini glavnih turističkih područja na jugozapadu, regionalna vlada je naredila evakuaciju državnog hotela u nacionalnom parku vulkana Teide, u centralnom delu Tenerifa, nekih 50 kilometara jugozapadno od zone požara.

Više od 12.000 ljudi je evakuisano iz njihovih domova od kad je požar buknuo u utorak. Lokalne vlasti su danas saopštile da je 11,600 hektara borove šume izgorelo do sad. Za sada nema povređenih, a zahvaljujući vatrogascima, do sada nije izgorela nijedna kuća.

Požar koji je opisan kao najgori na Tenerifima u poslednjim decenijama, pretnja je za 11 naseljenih oblasti u strmom i krševitom planinskom području. Pristup vatrogascima je izuzetno otežan.

Angažovano je više od 400 vatrogasaca i vojnika, kao i 23 helikoptera i aviona za gašenje požara. Španija se priprema za još jedan toplotni talas koji treba da počne u nedelju i prognozira se da će da traje do četvrtka. Na Tenerifima su meteorološke agencija predvidela maksimalne temperature u proseku od 30 stepeni Celzijusa za narednu nedelju.

Prema Evropskom informacionom sistemu o šumskim požarima, Španija je na čelu liste zemalja EU koje su do sada pogođene šumskim požarima ove godine, sa 75.000 izgorelih hektara, što je stavlja ispred Italije i Grčke.

Kanarska ostrva se nalaze na severozapadnoj obali Afrike i jugozapadno od kopnene Španije na udaljenosti 100 kilometara od Maroka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track