VATRA GUTA GRČKU: U danu izbilo 60 novih požara, stradalo 20 ljudi! Dramatična noć iza vatrogasaca (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/AFP News Agency

VATRA GUTA GRČKU: U danu izbilo 60 novih požara, stradalo 20 ljudi! Dramatična noć iza vatrogasaca (VIDEO)

Planeta -

U požarima širom Grčke poginulo je 20 osoba, a samo u toku proteklih 24 sata izbilo je 60 novih požara.

"Vatra guta sve pred sobom. Situacija nije pod kontrolom, čuju se i eksplozije. Sve ukazuje na to da je ovo neko podmetnuo, ali će istraga utvrditi sve detalje. Sve snage su na terenu". Ovo su reči zamenika gradonačelnika Filisa u Grčkoj, koji se od juče bori sa stravičnim požarima.

Plamen je krenuo da guta i delove šume na planini Parnita, a sa prvim znacima zore, avioni su ponovo krenuli u borbu sa vatrenom stihijom. Čini se sve da vatra ne zahvati Nacionalni park. Samo na području Parnite buknulo je više od 90 požara za 24 sata.

Grčka, požar
foto: Printscreen/Twitter/AFP News Agency

Grčki vatrogasci već peti dan se bore da zaustave požare, od kojih su najveći u Evrosu, Aleksandropolju i u šumi Dadija.

Kako prenosi Ekatimerini, požari i dalje besne i u drugim regionima zemlje, a glavni frontovi gde se vatrogasci bore sa plamenom su u šumama kod Atine, na Eviji, Samotraki, Makrakomiju i Rodopima na istoku zemlje.

Grčka, požar
foto: Printscreen/Twitter/AFP News Agency

Kasno u ponedeljak, naređena je evakuacija bolnice u Aleksandrupolisu, lučkom gradu na severoistoku Grčke koji se nalazi u oblasti gde požari besne već četvrti dan. Obalska straža je saopštila da je premestila 65 pacijenata na trajekt koji je čekao u gradskoj luci.

Grčka, požar
foto: Printscreen/Twitter/AFP News Agency

U gradu Menidi iz predostrožnosti je evakuisano 150 osoba iz tri staračka doma, i one su prebačene u prostorije gradske skupštine.

Helikopteri stalno zasipaju vodom Parnitu, da vatra ne prođe kroz Nacionalni park. U području oko Parnite iz predostrožnosti su evakuisana tri staračka doma.

Dramatično je i na području Evrosa ali i Aleksandropolisa, gde vatrogasci već više od 24 sata pokušavaju da obuzdaju vatru koja guta sve pred sobom.

(Kurir.rs/Ekathimerini, Protothema)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track