NAPETO GLASANJE: Na današnjim izborima u Zimbabveu favorit je "KROKODIL", od Putina dobio na poklon helikopter (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Mikhael Klimentyev Sputnik, EPA Yegor Aleyev Tass Host Photo, Jekesai NJIKIZANA / AFP / Profimedia

Emerson Mnangagva želi drugi mandat

NAPETO GLASANJE: Na današnjim izborima u Zimbabveu favorit je "KROKODIL", od Putina dobio na poklon helikopter (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Zimbabvea se danas održavaju izbori na kojima predsednik Emerson Mnangagva želi da dobije drugi mandat u zemlji sa istorijom nasilnih i spornih glasanja.

Ovo su drugi izbori od državnog udara kojim je zbačen dugogodišnji autorativni predsednik Robert Mugabe 2017. godine.

Zimbabve, izbori
foto: John Wessels / AFP / Profimedia

Glavni favoriti su Mnangagva, koji po ustavnom ograničenju može da dobije drugi, odnosno poslednji predsednički mandat, a inače je poznat pod nadimkom "krokodil", i opozicioni lider Nelson Čamisa.

Mnangagva je tesno pobedio Čamisu na spornim izborima 2018.

Čamisa se nada da će prekinuti 43-godišnju vladavinu partije ZANU-PF.

Emerson Mnangagva
Emerson Mnangagvafoto: EPA Yegor Aleyev Tass Host Photo

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova, drugi krug izbora će biti održan 2. oktobra. Osim na predsedničkim izborima danas se glasa i na parlamentarnim i lokalnim.

Uoči izbora, opozicija i organizacije za ljudska prava, uključujući Hjuman rajts voč i Amnesti internešnl, optužile su Mnangagvu da pokušava da ućutka opoziciju u vreme pojačanih tenzija zbog krize nacionalne valute, povećanja cena hrane, lošeg zdravstvenog sistema i nedostatka mogućnosti zaposlenja.

Nekolicini lokalnih aktivista za ljudska prava, uključujući advokate i sveštenike za koje se smatra da su kritični prema vladi, odbijena je akreditacija da nadgledaju odvijanje glasanja.

Zimbabve, izbori
foto: Jekesai NJIKIZANA / AFP / Profimedia

Američki Stejt department osudio je odluku Zimbabvea da uskrati akreditaciju nekolicini stranih novinara i članova lokalnog civilnog društva.

Mnangagva je bio blizak saradnik Mugabea i služio je na položaju kao potpredsednik.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA Mikhael Klimentyev Sputnik

Zimbabve je pod sankcijama SAD i Evropske unije u poslednje dve decenije zbog navoda o kršenju ljudskih prava, što vladajuća stranka negira.

Mnangagva je poslednjih godina ponovio veliki deo Mugabeove retorike protiv Zapada, optužujući ih da žele da sruše njegov režim.

Zimbabve je država od 15 miliona ljudi s ogromnim bogatstvima minerala i ruda, uključujući najveće rezerve litijuma u Africi.

Zemlja poznaje samo dva lidera od sticanja nezavisnosti 1980, a uprkos rezevama ruda jedna je od najisiromašnijih na kontinentu.

Samit, Samit Rusija-Afrika, helikopter, poklon, Vladimir Putin, Emmerson Mnangagwa
foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia, Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Mnangagva je krajem jula bio među afričkim zvaničnicima koji su učestvovali na dvodnevnom samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

Tada je od ruskog predsednika Vladimira Putina na poklon dobio helikopter.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track