HOROR! ŽENI LEKARI IZ MOZGA IZVUKLI CRVA OD 8 CENTIMETARA! Doktorima pozlilo - "Živo je i migolji se!" (FOTO)
Foto: Canberra Health

HOROR! ŽENI LEKARI IZ MOZGA IZVUKLI CRVA OD 8 CENTIMETARA! Doktorima pozlilo - "Živo je i migolji se!" (FOTO)

Planeta -

Australijanki koja je bila zaboravna i patila od depresije lekari su iz mozga izvukli živog valjkastog crva dugog osam centimetara, parazita kojeg je inače normalno pronaći u telu pitona koji žive u toj zemlji.

Britanski Gardijan navodi da je ovo prvi put da je takav crv pronađen unutar ljudskog mozga.

Navodi se da je to bio samo jedan sasvim običan dan za Sandžaju Senanajakea, doktora iz Klinike za infektivne bolesti u Kanberi, sve dok ga koleginica neurohirurg nije pozvala da hitno dođe do nje.

- Gospode Bože, nećeš verovati šta sam upravo pronašla u mozgu ove gospođe, a živo je i migolji se - kazala je kolegi doktorka Hari Prija Bandi, koja je kasnije ispričala da je lekarima bilo muka od prizora.

Ona je malo pre toga izvukala je iz glave pacijentkinje osam centimetara dugog parazitskog crva, pa je pozvala Senanajakea i druge kolege da se konsultuje sa njima šta da radi dalje.

Crv je izvučen iz mozga 64-godišnje pacijentkinje iz Novog Južnog Velsa, koja je najpre krajem januara 2021. primljena u lokalnu bolnicu pošto je tri nedelje osećala bolove u abdomenu i imala dijareju, uz konstantni suvi kašalj, groznicu i znojenje tokom noći.

Australija, crv
foto: Canberra Health

Ti njeni simptomi su do 2022. uključili i depresiju i zaboravnost, pa je upućena u bolnicu u Kanberi.

Snimak magnetne rezonance njenog mozga otkrio je abnormalnosti koje su zahtevale operaciju.

- Ali neurohirurg (Bandi) sigurno nije ušla u salu da bi pronašla crva koji se migolji. Neurohirurzi redovno imaju posla s infekcijama mozga, ali ovo je bilo otkriće kakvo se desi jednom u karijeri. Niko nije očekivao tako nešto - rekao je Senanajake.

Ovo iznenađujuće otkriće podstaklo je njegov tim da se brzo okupi kako bi utvrdili o kojoj vrsti crva je reč i da, što je još važnije, odluče o daljem tretmanu pacijentkinje.

- Prelistali smo udžbenike tražeći sve tipove crva koji mogu da budu neurološki invazivni i izazovu bolest - rekao je Senanajake.

Pošto njihova potraga nije dala rezultate, potražili su pomoć stručnjaka iz lokalne laboratorije gde im je naučnik specijalizovan za parazite ubrzo dao odgovor.

- On ga je samo pogledao i kazao: "O, moj Bože, to je Ophidascaris robertsi" - naveo je Senanajake.

Australija, crv
foto: Canberra Health

Navodi se da je to je valjkasti crv koji se obično pronalazi u pitonima, a pacijentkinja iz Kanbere je prvi poznati slučaj pronalaženja tog parazita kod ljudi.

Ova žena živi nedaleko od jezerske oblasti koju nastanjuju ove velike zmije. Iako nije imala direktan kontakt sa pitonom, često je skupljala biljke iz te oblasti od kojih je spremala hranu.

Pretpostavka doktora i naučnika upućenih u njen slučaj jeste da je piton izbacio crva na biljku putem fekalija, a ova žena ju je kasnije pokupila.

Navodi se da se pacijentkinja dobro oporavlja, ali je Senanajake naglasio da je i dalje na stalnom posmatranju, pošto se ispituje da li je u njenom telu ima zaostalih larvi.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track