"VI STE NASLEDNICI KATARINE VELIKE, NE ZABORAVITE TO": Papa na udaru kritika zbog izjava o ruskoj carici koja je pripojila KRIM
Foto: AP/Andrew Medichini

dodao pasus na kraju zvaničnog govora

"VI STE NASLEDNICI KATARINE VELIKE, NE ZABORAVITE TO": Papa na udaru kritika zbog izjava o ruskoj carici koja je pripojila KRIM

Planeta -

Papa Franja našao se na udaru kritika jer je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su naslednici careva poput Petra Velikog, na koga se pozvao ruski predsednik Vladimir Putin kada je pravdao invaziju na Ukrajinu, prenosi danas Hina.

Papa Franja je dao kontroverzne izjave u petak u video obraćanju katoličkoj omladini okupljenoj u Sankt Peterburgu.

Najpre je pročitao pripremljen govor na španskom, zatim se obratio na italijanskom.

- Ne zaboravite svoju baštinu. Vi ste naslednici velike Rusije, velike Rusije careva, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine Druge, velikog Ruskog carstva, velike kulture, humanizma. Vi ste naslednici velike majke Rusije. Nastavite tim putem!" - poručio je papa.

Vatikan je u subotu objavio tekst obraćanja, ali je izostavio završni, improvizovani pasus u papinom govoru. Videonjegovog obraćanja postavili su verski sajtovi.

Carica Katarina Velika, koja je vladala od 1729. do 1796, pripojila je Krim 1783. Putin je prošle godine odao počast caru Petru Velikom, povlačeći paralelu između sebe i ruskog cara u onome što on vidi kao istorijski zadatak ujedinjenja ruskih zemalja.

- Ovo zaista izaziva revolt - napisao je bivši estonski predsednik Tomas Hendrik na društvenoj mreži X (bivši Tviter) povodom papinih izjava.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track