ŠTA PUTIN NUDI KIMU U ZAMENU ZA ORUŽJE I TEHNOLOŠKU SARADNJU? Miletić: Ako se dogovore, Koreja dobija pristup moćnim sistemima
Ivan MIletić, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir Televizija

koreja i rusija

ŠTA PUTIN NUDI KIMU U ZAMENU ZA ORUŽJE I TEHNOLOŠKU SARADNJU? Miletić: Ako se dogovore, Koreja dobija pristup moćnim sistemima

Planeta -

Ekspert za odbranu i bezbednost Ivan Miletić gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije u razgovoru sa voditeljkom programa Oljom Lazarević o dešavanjima u Ukrajini, kao i o susretu predsednika Koreje i Rusije Kim Džong Una i Vladimira Putina.

Kim Džong Un, Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

On je istakao da je ona postala jedan od ključih dobitnika u geopolitičkom razvoju, a da propagandista ima sve više, te da će Rusi napraviti dva koraka unazad.

- Postala je ključni snabdevač centralno-evropskih zemalja, posebno Poljske, koja je otvorila nekoliko fabrika i ostvarila transfer tehnologije u oblastima kao što su haubice i fabrike tenkova. Poljska je čak nabavila verziju F-16 aviona od Južne Koreje - rekao je Miletić.

Ivan Miletić
foto: Kurir tv

Rusija se čini kao ključna igračka u ovoj dinamici, suprotstavljajući se Americi, centralno-evropskim zemljama i NATO paktu, koji su podržali izbor Južne Koreje u ovom kontekstu.

Osim ekonomske saradnje, postavlja se i pitanje da li Južna Koreja može da ostvari pristup nuklearnim tehnologijama ili programu izgradnje nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije.

- Ovo ne mora nužno da se odnosi samo na nuklearno naoružavanje. Potencijalno, Južna Koreja može dobiti pristup ruskoj nuklearnoj tehnologiji, dok Rusija može dobiti raketne sisteme koji su vitalni za moderno ratovanje, koje se sve više oslanja na vatrenu moć umesto na masovnu upotrebu ljudstva - rekao je Miletić.

02:27

MILETIĆ O DEŠAVANJIMA U UKRAJINI I SUSRETU KOREJE I RUSIJE

Severna Koreja, poznata po svojoj proizvodnji raketnih sistema sličnih ruskom, takođe bi mogla da se pozicionira kao ključni snabdevač u ovoj oblasti, otvarajući prostor za potencijalnu saradnju sa Rusijom.

Ovaj scenario postavlja pitanje koje su moguće implikacije za svetsku stabilnost i bezbednost, a Miletić se pribojava sledećeg:

- Dok se iz Vašingtona i Seula čuju reakcije na ove promene, ostaje otvoreno pitanje šta bi Rusija mogla ponuditi Severnoj Koreji u zamenu za oružje i tehnološku saradnju. Dolazimo do suštinskog pitanja o prirodi i obimu potencijalnog saveza između ovih aktera - rekao je Miletić.

Istakao je da kada pokušavamo da shvatimo današnja dešavanja, obično idemo mnogo davno, a to je zastarelo, jer su se formirali regionalni savezi u koje se u u međuvremenu svrstavaju države.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:45

RUSI DRONOVIMA I RAKETAMA NAPALI KIJEV: Jedna osoba poginula u jutrošnjem bombardovanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track