VAGNEROVCI NA LISTI TERORISTA: Velika Britanija se sprema za zaplenu imovine ruskih plaćenika, biće izjednačeni s AL KAIDOM
Foto: AP

vlada u londonu prelomila

VAGNEROVCI NA LISTI TERORISTA: Velika Britanija se sprema za zaplenu imovine ruskih plaćenika, biće izjednačeni s AL KAIDOM

Planeta -

Velika Velike Britanija uvrstiće rusku plaćeničku grupu "Vagner" na listu terorističkih organizacija, objavili su danas britanski mediji, citirajući ministarku unutarnjih poslova Sjuelu Brejverman.

Nacrt naredbe će omogućiti da se "Vagnerova" imovina kategoriše kao teroristička imovina i zapleni, navodi BBC, dodajući da će biti protivzakonito biti član ili podržavati organizaciju u skladu sa naredbom.

Brejverman je rekla za BBC da je Vagner „nasilan i destruktivan" i da je "vojno oruđe Rusije (predsednika) Vladimira Putina”.

- Oni su teroristi, jasno i jednostavno, a ovaj nalog o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je ona.

Proglašavanje "Vagnera" za terorističku organizaciju značilo bi da bi u Britaniji bilo krivično delo pripadati grupi ili je promovisati, organizovati ili obraćati se na njenim skupovima i nositi njen logo u javnosti, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća na angažman "Vagnera" u Ukrajini, čije trupe su raspoređene u toj zemlji odmah nakon početka ruse invazije u februaru prošle godine.

Dejli telegraf navodi da će ovom odlukom valde u Londonu Putonovi plaćenici biti izjednačeni s Islamskom državom i Al Kaidom, koje su već na britanskoj listi terorističkih organizacija.

(Kurir.rs/Fonet/Daily Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track