ITALIJA NAPUŠTA INCIJATIVU POJAS I PUT! Kina pokušala da ubedi Đorđu Meloni da odustane, Rim se okreće projektu Amerike i Indije
Foto: AP Evelyn Hockstein

POKOJNI PREMIJER BERLUSKONI POKRENUO PARTNERSTVO S PEKINGOM

ITALIJA NAPUŠTA INCIJATIVU POJAS I PUT! Kina pokušala da ubedi Đorđu Meloni da odustane, Rim se okreće projektu Amerike i Indije

Planeta -

Italijanska premijerka Đorđa Meloni održala je na marginama samita G20 u Indiji sastanak sa kineskim premijerom Li Ćijangom tokom kojeg je sagorniku iz Pekinga saopštila da Italija napušta kinesku Inicijativu Pojas i put (BRI).

Italijanski list Korijere dela sera navodi da će Rim ipak zadržati satrateško partnerstvo sa Kinom koje je još 2004. pokrenuo nedavno preminuli italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni i kineski premijer Li Ćijang
Italijanska premijerka Đorđa Meloni i kineski premijer Li Ćijangfoto: Yue Yuewei / Xinhua News / Profimedia

Dnevnik navodi da će se Italija prikloniti projektu koji je alternativa kineskoj inicijativi, a kojim SAD žele da povežu Evropu i Indiju preko Bliskog istoka.

Li Qiang
foto: Yue Yuewei / Xinhua News / Profimedia

Navodi se da je razgovor Meloni i Lija u prisustvu saradnika trajao deset minuta, nakon čega su njih dvoje ušli sami u jednu od sala kongresnog centra kako bi održali sastanak u četiri oka.

Giorgia Meloni
foto: Filippo Attili / Zuma Press / Profimedia

Nakon sat vremena izvori iz okruženja italijanske premijerke objavili su da je ona kineskom kolegi "dilplomatskim jezikom" saopštila da će njena zemlja napustiti globalni projekat Pekinga, ali ne i strateško partnerstvo sa Kinom.

Giorgia Meloni
foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Navodi se da je Li još jednom pokušao da ubedi Meloni da razmisli o napuštanju Inicijative Pojas i put, ali nije uspeo u tome.

Italijanska premijerka je zadovoljna napustila sastanak, a navodi se da je ona Liju stavila do znanja da odluka Rima nije diktirana iz Amerike i da ovo ne znači kraj saradnje Italije i Kine.

(Kurir.rs/Corriere della Sera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track