LAVROV OBAVIO ZADATAK U INDIJI: U završnoj deklaraciji samita G20 "uopšte se ne pominje Rusija" (FOTO)
Foto: EPA Indian Ministry Of External Af

šef diplomatije zadovoljan

LAVROV OBAVIO ZADATAK U INDIJI: U završnoj deklaraciji samita G20 "uopšte se ne pominje Rusija" (FOTO)

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da je samit G20 održan u Indiji bio "nesumnjivo uspešan", posle usvajanja završne deklaracije lidera najvećih svetskih ekonomija u kojoj nije direktno kritikovana Moskva zbog invazije na Ukrajinu.

- Samit je nesumnjivo uspešan. Uspeli smo da osujetimo pokušaje Zapada da "ukrajinizuje" dnevni red samita - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare i dodao da se u finalnom tekstu "uopšte ne pominje Rusija".

On je rekao da je Indija, domaćin samita, uspela da ujedini učesnike G20 koji predstavljaju globalni jug, nagoveštavajući da je mogao da se čuje glas Brazila, Južne Afrike, Indije i Kine (koje sa Rusijom čine BRIKS).

Vođe G20, duboko podeljene oko stava prema ratu u Ukrajini u završnoj deklaraciji nisu pominjale agresiju Rusije.

U ovogodišnjem završnom saopštenju, objavljenom juče, dan pre zvaničnog završetka samita, ukazano je na ljudsku patnju i negativni uticaj rata u Ukrajini, ali se ne pominje direktno ruska invazija.

Sergej Lavrov
foto: AP Evan Vucci

Navodi se Povelja UN u kojoj se kaže da "sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u potrazi za teritorijalnim osvajanjem protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, a upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva".

Zapadne vođe koje su se zalagale za jaču osudu ruskih delovanja na ranijim skupovima G20, prihvatile su završnu deklaraciju i njeno donošenje konsenzusom nazvale to uspehom i pohvalile Indiju što je tome doprinela.

Kijev je juče kritikovao to saopštenje. "G20 nema oko čega da se ponosi", naveo je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

S druge strane američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je ocenio da je formulacija teksta, posebno oko Ukrajine, rezultat "vrlo dobrog rada".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track