ČLANICA NATO ULOŽILA PROTEST RUSIJI: U Rumuniji nađeni novi ostaci drona, Amerika šalje više lovaca F-16 (FOTO)
Foto: Shutterstock

JOŠ JEDNO OTKRIĆE NA GRANICI S UKRAJINOM

ČLANICA NATO ULOŽILA PROTEST RUSIJI: U Rumuniji nađeni novi ostaci drona, Amerika šalje više lovaca F-16 (FOTO)

Planeta -

Rumunija, koja je članica NATO, objavila je danas da je uložila protest Moskvi posle pronalska krhotine drona "sličnog onima koje koristi ruska vojska" na svojoj teritoriji.

Rumunski vojnici pronašli su juče ostatke drona na području Plauru, u okrugu Tulća, na jugoistoku Rumunije, blizu njene granice sa Ukrajinom.

Državni sekretar Julijan Fota se susreo sa ruskim otpravnikom poslova u Bukureštu da mu prenese "protest oko kršenja rumunskog vazdušnog prostora", saopštilo je rumunsko ministaarstvo spoljnih poslova.

Fota je "energično zatražio od ruske strane da prekine sa delovanjem protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture, uključujući ono koje bi na bilo koji način pretilo bezbednosti rumunskih građana u regionu".

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA Toms Kalnins

Rumunski predsednik Klaus Johanis i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče su objavili da su o toj situaciji razgovarali telefonom.

- Ništa ne ukazuje na to da je bila namera da se udari NATO, ali napadi su destabilizirajući - rekao je Stoltenberg na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

On je takođe pozdravio američku odluku da pošalje više lovaca F-16 u okviru zaštite i nadzora vazdušnog prostora koji kontroliše NATO.

Johanis je osudio kršenje rumunskog suverenog vazdušnog prostora, što, kako je dodao, "predstavlja pretnju za rumunske građane" koji žive u tom regionu.

Rumunija je pojačala nadzor i bezbednost svog vazdušnog prostora posle ponovljenih ruskih napada na ukrajinske luke i infrastrukturu na Dunavu.

Ostaci drona pronađeni su ranije, početkom protekle nedelje, takođe u Plauru, blizu ukrajinske luke Izmail, na nekoliko kilometara od mesta gde su pronađeni i u subotu, i analiziraju se.

F-16
F-16foto: AP/Mindaugas Kulbis

U sredu je prvi put javljeno da je moguće da su nađeni ostaci drona, a prethodno je Rumunija u više navrata odbacila tvrdnje Kijeva prema kojima su ruski dronovi iranske proizvodnje pali i eksplodirali na njenoj teritoriji posle udara na ukrajinsku luku Izmail u nedelju uveče.

Od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022, NATO se trudi da izbegne proširenje rata na zemlje članice Alijanse.

Prema članu pet osnivačkog ugovora NATO, svaki napad na zemlju članicu povlači kolektivni odgovor organizacije, što predstavlja rizik da se uvuče u rat protiv Rusije, koja je nuklearna sila, podseća agnecija Frans pres.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track