"UKRAJINCI IDU SISTEMOM NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA!" Miletić: Bitka za Bahmut je za njih važna posebno iz DVA RAZLOGA
Foto: Printscreen/Kurir TV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

rat u ukrajini

"UKRAJINCI IDU SISTEMOM NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA!" Miletić: Bitka za Bahmut je za njih važna posebno iz DVA RAZLOGA

Planeta -

O najnovijim dešavanjima na ukrajinskom ratištu govorio je u emisiji Usijanje Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Ocenio je da je Bahmut ka kome Ukrajinci napreduju važan iz više razloga:

Oko Bahmuta 1942. godine vodile su se bitke između Sovjeta i Nemaca i grad je prelazio iz ruke u ruku. Tri ofanzive su vodili Nemci, a Sovjeti dve. On je zanimliv zato što ima velike rudnike soli, bakra i uglja. Drugi razlog, taj grad je veliko čvorište. Ukrajinci idu sistemom napad je najbolja odbrana - rekao je Miletić i dodao:

- Oni napadaju da bi branili Slavjansk i Krematorsk, jer se padom Bahmuta otvaraju vrata za ta dva grada. Oni nemaju taj luksuz da čekaju da se Rusi konsoliduju i krenu u kontranapad, a oni će to u nekom trenutku uraditi, to je sigurno. To je glavni problem ako bi do toga došlo - rekao je Miletić.

02:36

UKRAJINCI IDU SISTEMOM NAPAD JE NAJBOJA ODBRANA! Miletić: Bitka za Bahmut je za njih važna posebno iz DVA RAZLOGA

Drugi razlog zbačaja borbi za Bahmut vidi u njenoj vezi sa uspostavljanjem nacionalnog identiteta Ukrajinaca nakon završetka rata.

- Ovo će biti velika bitka. Kad se završi rat, ako Ukrajinci pobede, ono će reći da je bitka za Bahmut bila velika bitka koja je trajala dve godine i da je bila najduža bitka u istoriji. Ona će uticati na njihov nacionalni identitet generacijama kasnije i to će zaista biti bitka koja se ne pamti. U ratovima tako bude. Neka sela, nebitna pre rata, postanu bojišta gde se izgrade neki veliki monumnetalni spomenici. Tako je recimo bilo sa Vaterloolm, koji je bio neko nabitno mesto u Belgiji, ali je poznato po tome što je tamo pobeđen Napoleon.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:06

Ivan Miletić: Krim je nezgodan za osvajanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track