PRVI SASTANAK: Erdogan i Netanjahu u razgovorali u Njujorku, turski predsednik tražio da se moli u džamiji u Jerusalimu (VIDEO)
Foto: Recep Tayyip Erdogan ap

razgovor na marginama generalne skupštine un

PRVI SASTANAK: Erdogan i Netanjahu u razgovorali u Njujorku, turski predsednik tražio da se moli u džamiji u Jerusalimu (VIDEO)

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsednik Turske Redžep Tajip sastali su se na marginama zasedanja Generalne skupštine UN i razgovarali o izraelskim namerama da normalizuje odnose sa Saudijskom Arabijom.

Bio je to prvi sastanak dvojice lidera, a održan je juče, dan nakon što je Erdogan rekao novinarima da podržava inicijativu administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se postigne saudijsko-izraelski mir ocenivši da će smanjiti napetost u regionu.

Netanjahu i Erdogan su se takođe dogovarali o međusobnim posetama, prenose danas izraelski mediji saopštenje Netanjahuovog kabineta.

Erdogan je zainteresovan da se moli u jerusalimskoj džamiji Al Aksa, javio je izraelski TV Kanal 12, ne navodeći izvore.

Tom molitvom bi obeležio stogodišnjicu Republike Turske osnovane 29.oktobra 1923. godine.

Turska je saopštila da su dvojica lidera razgovarali i o izraelsko-palestinskim odnosima, saradnji u oblasti energetike, tehnologije, inovacija, veštačke inteligencije i sajber bezbednosti.

Redžep Erdogan
foto: Recep Tayyip Erdogan ap

Erdogan je ispod fotografije objavljene na druptvenoj mreži X (bivši Tviter) napisao da se nada da će "konsultacije biti od koristi" za Tursku i region.

Izraelski mediji komentarišu da su znaci poboljšanih veza bili očiti i u Erdoganovom obraćanju Generalnoj skupštini UN u utorak i da se za razliku od ranijih godina uzdržao od osude Izraela i sa samo nekoliko reči izrazio podršku Palestincima.

On je rekao da bi "palestinsko-izraelski sukob trebalo dovesti do konačnog rešenja" te da će Turska nastaviti da podržava palestinski narod u njihovoj borbi za legitimna prava.

Uz to je ocenio da će bez palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. Izraelu biti teško da nađe mir bezbednost.

"Nastavićemo da težimo poštovanju istorijskog statusa Jerusalima", najavio je Erdogan.

Predsednik Turske je ranijih godina oštro kritikovao Izrael zbog odnosa prema Palestincima, a 2020. je izraelski izaslanik u UN izašao iz sale u znak protesta zbog Erdoganovog govora o Jerusalimu.

Netanjahu i Erdogan su se sastali prvi put u vreme otopljenja veza između Izraela i Turske posle niza godina animoziteta između dvojice lidera.

Predsednik Izraela Isak Hercog se u martu u Ankari sastao s Erdoganom u okviru prve izraelske posete Turskoj na visokom nivou od 2008. godine.

Pre toga se u februaru ministar spoljnih poslova Eli Koen sastao sa turskim liderom.

Izrael je dugo bio saveznik Turske pre nego što je Erdogan došao na vlast , ali su se te veze narušile 2010. godine posle upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze.

U sukobu koji je izbio na brodu poginulo je deset Turaka.

Erdogan i Netanjahu su se više puta međusobno kritikovali u godinama posle tog incidenta, povremeno optužujući jedan drugog za genocid.

Za vreme rata u pojasu Gaze 2014. godine Erdogan je rekao da jevrejska država "održava duh Hitlera u životu".

Odnosi su se kasnije malo popravili, ali su obe zemlje povukle svoje ambasadore 2018. Erdogan je, međutim, u decembru 2020, javno pokazao da je spreman za ponovno približavanje a u avgustu prošle godine objavljeno je puno obnavljanje diplomatskih odnosa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track