UKRAJINSKI RAT PREŠAO U AFRIKU! CNN saznaje da specijalne službe Kijeva napadaju dronovima saveznike VAGNEROVACA u Sudanu (VIDEO)
Foto: screenshot CNN

front i na crnom kontinentu

UKRAJINSKI RAT PREŠAO U AFRIKU! CNN saznaje da specijalne službe Kijeva napadaju dronovima saveznike VAGNEROVACA u Sudanu (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza niza napada dronovima i kopnenim operacijama u blizini sudanske prestonice Kartuma usmerenih protiv Snage za brzu podršku (RSF), čiji su saveznici ruski plaćenici iz "Vagnera".

To je objavio CNN, navodeći da bi to značilo da su se posledice ruske invazije na Ukrajinu raširile daleko od linija fronta u ovoj zemlji.

Američka televizija je objavila da joj je izvor iz ukrajinske vojske kazao da je ova operacija delo "vojske koja nije iz Sudana".

dron
foto: screenshot CNN

Nakon što ga je CNN pritisnuo pitanjem da li Kijev stoji iza ovih napada, taj izvor je samo odgovorio da su "ukrajinske specijalne službe verovatno odgovorne" za to.

Operacija je uključivala niz napada RSF za koji se veruje da prima pomoć od vagnerovaca u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.

CNN naglašava da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu upletenosti Ukrajine u niz napada u Sudanu, ali da video snimci kojima raspolaže nose pečat napada dronovima na način kako to čine Ukrajinci.

dron
foto: screenshot CNN

Navodi se da su dva tipa drona koje Ukrajinci uveliko koriste, a koje je moguće nabaviti na tržištu, bili uključeni u najmanje osam napada, uz tekst na ukrajinskom jeziku koji se video na upravljaču drona.

Stručnjaci su za CNN naveli da je ovakva obrušavanja dronova direktno na metu više nego neuobičajena u Sudanu i uopšte u Africi.

Navodi se da bi tajni udari Ukrajine u Sudanu značili dramatično i provokativno proširenje fronta protiv Kremlja.

dron
foto: screenshot CNN

CNN navod da delovi snimaka udara dronova kruže društvenim mrežama, ali snimak kopnene operacije do sada nije objavljen.

Visoki sudanski vojni izvor rekao je da "nije imao saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu"i da ne vjeruje da je to istina.

CNN navodi da deluje da više američkih zvaničnika koje su njegovi novinari kontaktirali takođe nisu znalo za navodni incident i izrazili su iznenađenje na konstataciju da su napade dronovima i kopnenu operaciju u Sudanu možda izvele ukrajinske snage.

SNIMAK KOJI SLEDI JE UZNEMIRUJUĆE SADRŽINE:

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track