DA LI JE ZELENSKI DŽABE DOLAZIO? SAD ponovo odbile da daju Ukrajini dalekometne projektile
Foto: EPA Julia Nikhinson Pool

DA LI JE ZELENSKI DŽABE DOLAZIO? SAD ponovo odbile da daju Ukrajini dalekometne projektile

Planeta -

U novoj isporuci naoružanja u Ukrajini iz SAD neće biti dalekometnih projekta ATACMS, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, potvrđujući glasine u štampi, javlja ANSA.

Ali "Džo Bajden će javiti Volodimiru Zelenskom o novom paketu naoružanja koji će uključiti značajne sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Salivan na brifingu za novine.

Saliven je rekao da će Bajden sutra objaviti novi paket pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane i drugo oružje uoči teške zime.

Američki čelnik "konstantno govori" svojim vojnim i evropskim kolegama, kao i samim Ukrajincima, o tome "šta je potrebno na bojnom polju u bilo kojoj fazi rata", rekao je Saliven. Odlučio je da neće da pošalje ATACMS, ali ga takođe nije "skinuo sa stola" u budućnosti.

S druge strane, šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov saopštio je da će Amerikanci najverovatnije isporučiti ukrajinskoj vojsci oružje dugog dometa, ali da je Rusija spremna za taj scenario.

ATACMS, rakete ATACMS
foto: Printscreen Youtube

„Ako im isporuče, a Amerikanci će najverovatnije isporučiti ukrajinskoj vojsci oružje većeg dometa, ona će i njega upotrebiti. Ali mi smo spremni za to, znamo o čemu se radi, odakle će se sve to koristiti i nanosimo preventivne udare“, rekao je Kartapolov.

Ruski lovci bez konkurencije

Strani lovci „miraž 2000“ i F-16, koje bi mogao da dobije Kijev, neće moći da pariraju savremenim ruskim lovcima u vazdušnoj bici, rekao je Kartapolov.

„Sada je na redu 'miraž'. Kao platforma – da, sposoban je da izvršava zadatke, ima devet podvesnih tačaka. Ali kao protivnim našim modernim lovcima u vazdušnoj bici – 'miraž' nema apsolutno nikakve šanse. Odgovorno vam tvrdim. F-16 bi otprilike imao sličan rezultat, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.

On je istakao da je američki lovac F-16 prilično težak i zahtevan za održavanje.

Podsećamo, ranije je francuski portal „Intelidžens onlajn“ saopštio da su Kijev i Pariz blizu sklapanja sporazuma o isporuci francuskih lovaca „miraž 2000“ ukrajinskoj vojsci.

Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da će u bazi u Arizoni u oktobru početi obuka ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-16.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo putem isporuke oružja, nego i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama

Kurir.rs/Telegraf/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track