ERDOGAN "BACIO OKO" NA OSTRVO U MEDITERANU: Lobira za prekrajanje granica - "To je JEDINA OPCIJA"
Foto: Shutterstock, EPA Turkish President Press Office

ERDOGAN "BACIO OKO" NA OSTRVO U MEDITERANU: Lobira za prekrajanje granica - "To je JEDINA OPCIJA"

Planeta -

Turska namerava da se uključi u međunarodnu integraciju nepriznate Turske Republike Severni Kipar (TRSK) i smatra da je priznavanje njene nezavisnosti jedina opcija, izjavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu turskim medijima u Njujorku.

- Sada je jasno da je federativna formula za rešavanje kiparskog problema nerealna i da neće funkcionisati. Negirati ovu činjenicu znači odvesti ostrvo u ćorsokak. Tražili smo da pronađemo pravično i trajno rešenje na Kipru na principu stvaranja dve države. Priznavanje Turske Republike Severnog Kipra kao nezavisne države je jedini i najefikasniji korak koji će doprineti rešavanju kiparskog problema - rekao je on, prenosi državna agencija Anadolu.

Ankara "ne priznaje" druge opcije poravnanja, primetio je Erdogan.

Turska je "odlučna da osigura prava TRSK do samog kraja i u okviru međunarodnog prava datog joj kao garantoru” ovog dela Kipra.

- Priznavanje TRSK kao nezavisne države služi miru i spokoju u istočnom Mediteranu. Naša buduća mapa puta uključuje efikasne korake za potpunu zaštitu prava TRSK i njene integracije u međunarodni sistem - rekao je turski predsednik.

On je informisao i o kontaktima turske i grčke delegacije u Njujorku.

- Nastojimo da otklonimo neprijatnu atmosferu u Egejskom moru, sličan pristup demonstrira grčki premijer Kirijakos Micotakis. Ali najvažniji korak za nas je sada samit u Solunu, za koji se nadamo da će se održati u decembru“, rekao je Erdogan.

On je izrazio nadu da će strane nakon sastanka u Solunu nastaviti da stvaraju atmosferu poverenja, izbegavajući izjave i korake koji bi to ometali.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja