OSRAMOĆENA KANADA: Trudo se izvinio zbog aplauza nacisti u parlamentu
Foto: PATRICK DOYLE

OSRAMOĆENA KANADA: Trudo se izvinio zbog aplauza nacisti u parlamentu

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo danas se izvinio zbog toga što je predsednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Trudo je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga našao Zelenski, prenosi Rojters.

„To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu“, kazao je on.

Trudo je dodao da svi koji su se zatekli na toj sednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvesni konteksta.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je juče ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

Neposredno nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio takođe bila poznata kao 14. Vafen-SS divizija „Galicija“, dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track