NOVI HLADNI RAT: Kim naredio veliko povećanje proizvodnje atomskog oružja, Severna Koreja da se suprotstavi Americi (FOTO)
Foto: AP

zasedanje državnog parlamenta u pjongjangu

NOVI HLADNI RAT: Kim naredio veliko povećanje proizvodnje atomskog oružja, Severna Koreja da se suprotstavi Americi (FOTO)

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong Un pozvao je na veliko povećanje proizvodnje nuklearnog oružja u toj zemlji kako bi ona imala veću ulogu u koaliciji zemalja koje se suprodstavljaju SAD u "novom Hladnom ratu", prenosi danas Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

​U saopštenju se navodi da je Kim to izjavio tokom dvodnevnog zasedanja državnog palamenta tokom kojeg su usvojeni amandmani na postojeći ustav koji uključuju njegovu politiku proširenja programa nuklearnog naoružanja zemlje.

Sednica Vrhovne narodne skupštine održana je u utorak i sredu nakon Kimovog putovanja na ruski Daleki istok gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posetio vojne i tehnološke lokacije.

Putovanje je izazvalo zabrinutost na Zapadu zbog mogućeg vojnog saveza dve zemlje u kojem bi Severna Koreja snabdevala Rusiju sa municijom za potrebe njenog rata u Ukrajini u zamenu za ekonomsku pomoć i napredne ruske tehnologije za unapređenje nuklearnog i raketnog sistema Severne Koreje.

Kim Džong-un
foto: AP/Korea News Service, US Air Force Photo / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

KCNA u saopštenju dodaje da su poslanici dali jednoglasnu podršku usvajanju promena ustava da bi, kako se navodi, "osigurali pravo zemlje na postojanje i razvoj, odvratiti rat i zaštitili regionalni i globalni mir brzim razvojem nuklearnog oružja na viši nivo".

Južnokorejsko Ministarstarstvo za ujedinjenje je saopštilo da severnokorejski ustavni amandmani potvrđuju Kimovu nespremnost da se odrekne svog programa nuklearnog oružja i pokazuju njegovu nepokolebljivu posvećenost jačanju tog arsenala.

U saopštenju se navodi da će Južna Koreja nastaviti da širi svoju vojnu saradnju sa SAD i Japanom i da će bliže sarađivati sa drugim međunarodnim partnerima kako bi povećala pritisak na Severnu Koreju da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina, jer je Severna Koreja testirala više od 100 projektila od početka 2022. godine, dok su SAD proširile svoju vojnu saradnju sa svojim azijskim saveznicima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track