KRAJ REPUBLIKE NAGORNO-KARABAH: Objavljeno kada prestaje da postoji, više od pola stanovnika već otišlo u Jermeniju (FOTO, VIDEO)
Foto: Fifg / Alamy / Alamy / Profimedia

raspuštaju sve institucije nakon ofanzive azerbejdžanske vojske

KRAJ REPUBLIKE NAGORNO-KARABAH: Objavljeno kada prestaje da postoji, više od pola stanovnika već otišlo u Jermeniju (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Separatističke vlasti Nagorno-Karabaha saopštile su danas, nedelju dana nakon ofanzive Azerbejdžana, da će raspustiti sve institucije do januara 2024.

Dekretom lidera ove enklave najavljuje se raspuštanje "svih vladinih institucija i organizacija 1. januara 2024. godine".

Dodaje se da će na taj način "Republika Nagorno-Karabah prestati da postoji".

Taj potez usledio je nakon što je Azerbejdžan izveo munjevitu ofanzivu da povrati punu kontrolu nad svojim otcepljenim regionom i zahtevao da jermenske trupe u Nagorno Karabahu polože oružje i da se separatistička vlada rasformira.

Nagorno-Karabah
foto: Shutterstock

Više od 65.000 ljudi pobeglo je iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju, što je više od polovine stanovništva enklave koju je Azerbejdžan zauzeo prošle nedelje.

- Država obezbeđuje odgovarajući smeštaj svima koji nemaju gde borave - navodi se u saopštenju jermenske vlade.

Nagorno Karabah, Jermenija
foto: AP/Gaiane Yenokian, EPA/Narek Aleksanyan

Baku je u nedelju otvorio koridor Lačin, jedini put koji povezuje enklavu sa Jermenijom, četiri dana nakon kapitulacije separatista i prekida vatre.

Armenija, izbeglice, Nagorno Karabah
foto: EPA Narek Aleksanyan

Civili su počeli da napuštaju Nagorno-Karabah od dolaska azerbejdžanskih snaga.

Zvanični Baku je saopštio da će stanovnici biti bezbedni, ali premijer Jermenije Nikol Pašinjan je izjavio da Jermenima iz Nagorno-Karabaha preti etničko čišćenje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track