UKRAJINCI NAPREDUJU, RUSI ODABRALI NOVU METU: Rasplamsale se krvave borbe, Moskva sprema JURIŠ na ovaj grad
Foto: Shutterstock

UKRAJINCI NAPREDUJU, RUSI ODABRALI NOVU METU: Rasplamsale se krvave borbe, Moskva sprema JURIŠ na ovaj grad

Planeta -

Vojska Ukrajine je napredovala na istočnom delu fronta protiv ruskih snaga, ali su pod pritiskom na severu, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Ruske snage uz podršku jurišnih aviona Su-35 počele su da napadaju duž linije fronta u pravcu Makejevke u oblasti Luganska, saopštio je portparol istočne ukrajinske grupe snaga.

"Najteže je na sektoru Liman-Kupjansk", rekao je Ilija Jevlaš za ukrajinsku televiziju, misleći na dva grada koja su ukrajinske snage ponovo zauzele krajem prošle godine, ali su još uvek pod ruskim napadom.

"Tamo je pojačan intenzitet napada. (...) Neprijatelj je izabrao novu tačku – Makejevku – i sve svoje glavne napore usmerava u tom pravcu. Naravno, odbijamo i napade neprijatelja i nanosimo štetu snagama i tehnici".

Borbe se periodično rasplamsavaju u blizini Limana i Kupjanska, a Ukrajina kaže da je Rusija premestila više od 110.000 vojnika u tu oblast.

Ruski projektil pogodio je u četvrtak prodavnicu i susedni kafić u selu Hrozi, zapadno od Kupjanska, ubivši 51 osobu dok su stanovnici prisustvovali komemoraciji poginulom ukrajinskom vojniku.

Takođe na istoku, ukrajinske snage ostvaruju lokalne uspehe u blizini razorenog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u maju nakon višemesečnih borbi.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u večernjem izveštaju da su snage "postigle uspeh" južno od Andrejevke – sela južno od Bahmuta koje su ukrajinske snage zauzele prošlog meseca.

U izveštaju se navodi da su ruske snage bezuspešno pokušale da povrate izgubljene položaje u južnoj oblasti.

U ruskim izveštajima o borbama navodi se da je ruska vojska odbila dva ukrajinska napada zapadno od Donjecka. Na južnom frontu, ukrajinske snage pokušavaju da se probiju do Azovskog mora u pokušaju da podele teritoriju koju je okupirala Rusija na dva dela.

Generalštab Ukrajine saopštio je da su njene snage napredovale na jug u regionu Zaporožja i odbile ruski napad u blizini sela Robotino.

Predsednik Volodimir Zelenski je priznao da se kontraofanziva odvija sporije nego što bi vojska želela, ali je odbacio kritike Zapada na strategiju Kijeva.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

01:02

RUSIJA SVE VIŠE LIČI NA SEVERNU KOREJU Kljajić: Sa Putinom počeli da se uzdižu, pa skliznuli u rat! OČIGLEDNO JE ŠTA ŽELE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track