UŽIVO NAJMANJE 400 MRTVIH SA OBE STRANE, KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU Oglasio se Bajden, ali i vođa Hamasa: "Na rubu smo pobede" VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter, Profimedia, EPA Mohammed Saber, EPA Wael Hamzeh

ključa na bliskom istoku

UŽIVO NAJMANJE 400 MRTVIH SA OBE STRANE, KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU Oglasio se Bajden, ali i vođa Hamasa: "Na rubu smo pobede" VIDEO

Planeta -

* Militanti Hamasa ušli su na teritoriju Izraela u ranim jutarnjim satima, borbe traju u oblastima južnog Izraela

* Hamas ispalio preko 2.000 raketa prema Izraelu, tvrde izraelske vlasti

* Najmanje 400 mrtvih sa obe strane, na hiljade ranjenih

* Palestina saopštila da je u pojasu Gaze ubijeno više od 190 Palestinaca

* Postoje izveštaji o izraelskim taocima u Gazi

* Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u obraćanju rekao da je Izrael u ratu

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su se danas ubacili na jug Izraela i ispalili hiljade raketa u tu zemlju, pošto je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, objavio početak nove operacije. Izraelska vojska proglasila je stanje spremnosti za rat i potom počela da napada ciljeve u pojasu Gaze u znak odgovora. To bi mogao biti početak novog velikog sukoba između dva ljuta neprijatelja, ocenjuje AP.

1 / 30 Foto: AP Hassan Eslaiah

00.57 Izraelska vojska poziva stanovnicke Pojasa Gaze da se sklone

Izraelska vojska je pozvala stanovnike sedam različitih oblasti širom Pojasa Gaze da napuste svoje domove i presele se u gradske centre ili se sklone u skloništa u pripremi za pokretanje napada na mete Hamasa. Svedoci su za Bi-Bi-Si rekli da su desetine porodica počele da napuštaju svoje domove i da se sklanjaju u škole UN.

23.10 - Premijer Netanjahu zapretio: Delovaćemo punom snagom

.Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obratio se naciji večeras i obećao da će iskoristiti „svu moć“ odbrambenih snaga da uništi Hamasova postrojenja u Pojasu Gaze.

Nazvavši današnje događaje nečim „nikad viđenim u Izraelu“, on se zaklinje da će osigurati „da se to nikada više neće ponoviti“. Kaže da je Hamas započeo okrutni i zao rat, ciljajući na nevine civile, mlade i stare.

22.45 - Sistem aktivne zaštite na tenku Merkava IV pokazao slabost

Napad palestinskog pokreta Hamas na izraelsku teritoriju i masovni raketni napad, uključujući i dronove, postavio je pitanje da li je razbijan mit o „neuništivosti” izraelskih tenkova Merkava .

Kao što je poznato, tenkovi Merkava su zaštićeni sistemom aktivne zaštite Trophy. Ovaj sistem je dizajniran da zaštiti tenkove od protivtenkovskih projektila stvaranjem kontrolisane hemisfere. Kao rezultat toga, mali prostor je i dalje ostao nezaštićen u gornjem delu tenka.

Upravo je ova karakteristika odbrambenog sistema očigledno odigrala glavnu ulogu u porazu izraelskih tenkova palestinskim bespilotnim letelicama. Danas je ceo svet video da čuven tenk Merkava uništava jeftina bespilotna letelica odozgo, pošto je sistem aktivne zaštite beskoristan protiv dronova.

Ispostavlja se da su uz pomoć dronova čak i mnogo lošije naoružane i opremljene palestinske formacije mogle da se odupru izraelskim kopnenim snagama sa svojim skupim i dobro opremljenim oklopnim vozilima. Mnoge svetske armije će verovatno izvući odgovarajuće zaključke iz ovoga.

22.25 - Izraelski novinar Hananya Naftali objavio slike razaranja iz svemira

21.45 - Oglasio se Bajden

Američki predsednik Džo Bajden obratio se u subotu i izjavio da Sjedinjene Države stoje uz Izrael.

- Nikada ne postoji opravdanje za terorističke napade. U ovom trenutku tragedije, želim da kažem Hamasu, svetu i teroristima svuda da Sjedinjene države stoje uz Izrael. Nikada nećemo okrenuti leđa - rekao je Bajden u svom obraćanju iz Bele kuće.

On je dodao da će SAD "držati leđa" Izraela.

- Potrudićemo se da oni imaju pomoć koja je potrebna njihovim građanima i da nastave da se brane - rekao je predsednik SAD.

Bajden je dalje rekao da je uputio svoj tim za nacionalnu bezbednost da se angažuje sa njihovim izraelskim kolegama, „vojskom vojskom, obaveštajnom obaveštajnom, diplomatom do diplomate, kako bi se uverio da Izrael ima ono što mu je potrebno“.

21.40 - Ismail Hanija, vođa palestinske islamističke grupe Hamas, rekao je prijateljskim arapskim zemljama da im Izrael ne može pružiti zaštitu

U svom je govoru na Hamasovoj televiziji Al-Aksa rekao i da naoružane palestinske grupe nastoje proširiti borbe iz Gaze na Zapadnu obalu i Jerusalim.

"Na rubu smo velike pobede", naglasio je.

21.35 - Trenutno stanje žrtava

Prema poslednjim informacijama, 250 Izraelaca je ubijeno dok je 1.452 ranjeno 232.

Sa druge strane poginulo je 232 Palestinaca, a 1.697 je ranjeno, prenosi timesofisrael.

21.00 - Navijači Partizana posle utakmice ostali u ratom zahvaćenom Tel Avivu

Nekolicina navijača Partizana, koja je u sopstvenoj režiji prisustvovala meču prvog kola Evrolige u Tel Avivu ostala je u tom gradu, saznaje Kurir iz više izvora.

Naime, pristalice crno-belog tima su otputovale u sredu u glavni grad Izraela kako bi ispratile meč Makabija i Partizana, ali se po završetku istog nisu uputili nazad, već su odlučili da ostanu i razgledaju grad i narednih dana.

Oni su u sopstvenom aranžmanu nabavili karte za meč, bodrili crno-bele i isplanirali da njihov mini odmor potraje i tokom vikenda.

20.30 - Neboderi se ruše kao kula od karata

Borbeni avioni Izraela nastavljaju vazdušne napade u pojasu Gaze, prilikom čega ruše i uništavaju zgrade, a ostavljaju delove grada u plamenu i gareži.

Kako se vidi na snimcima koji se dele društvenim mrežama, borbeni avioni su u poslednjih nekoliko sati napali dve visoke zgrade u Gazi, koje su koristili visoki predstavnici Hamasa za svoje terorističke operacije.

20.15 - Jezive scene sa aerodroma u Tel Avivu

Mnogi putnici ostali su zarobljeni na aerodromima u većim izraelskim gradovima, dok nebom lete rakete zbog.

Jedna takva scena zabeležena je na aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu, gde su putnici primorani da se sakriju od eventualnih napada tako što leže na pisti i pokrivaju svoja tela.

Na snimku sa aerodroma se vidi da na pisti leže i deca, dok neki putnici pričaju telefonom, pod pretpostavkom da se čuju sa najbližima i proveravaju kada imaju sledeće letove.

19.30 - Sirene za vazdušnu opasnost u Tel Avivu

Sirene za vazdušnu opasnost su se oglasile u Tel Avivu, glavnom gradu Izraela, piše "CNN". Čuju se i eksplozije širom grada.

Nije poznato da li su eksplozije nastale usled presretanja od strane izraelskog PVO sistema "Gvozdena kupola" ili su rakete pogodile u ciljeve. Nakon što je Izrael bombardovao Gazu i uništio zgradu vojnog centra Hamasa, portparol Hamasa je najavio osvetu.

Nije poznato da li su eksplozije nastale usled presretanja od strane izraelskog PVO sistema "Gvozdena kupola" ili su rakete pogodile u ciljeve. Nakon što je Izrael bombardovao Gazu i uništio zgradu vojnog centra Hamasa, portparol Hamasa je najavio osvetu.

19.00 - Šta je Hamas, organizacija čiji je glavni cilj uništenje jevrejske države

Ime Hamas je akronim za "Islamski pokret otpora", a u tom obliku je nastao 1987. godine, posle početka prve palestinske intifade, iliti pobune, protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze. Sopstvenom poveljom organizacija se obavezala na uništenje Izraela.

Hamas je prvobitno imao dvostruki cilj, da vodi oružanu borbu protiv Izraela - predvođenu vojnim krilom, brigadama "Izedin Al Kasam" - i da sprovodi programe socijalne pomoći.

Do prvog okršaja između pristalica Hamasa i Izraela došlo je 1989. za vreme Intifade, prilikom čega su dva izraelska vojnika zarobljena i likvidirana.

Nasilje je postalo još izraženije 2000. godine izbijanjem Druge Intifade i narednih pet godina u sukobima je poginulo oko 5500 Palestinaca i 1100 Izraelaca. Hamas i brigade al-Kasam su prilikom sukoba izvodili razne gerilske, raketne, bombaške i samoubilačke napade.

Ali od 2005. godine, kad je Izrael povukao trupe i doseljenike iz Gaze, Hamas se uključio i u palestinski politički proces.

18.21 - Izraelska vojska o ciljevima operacije

Naš cilj je da svi teroristi budu ubijeni, i da sva mesta budu oslobođena od terorista, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage.

Oni su pozvali sve građane koji žive u blizini Pojasa Gaze da se evakuišu.

18.01 - Hamas i dalje kontroliše delove Izraela

Palestinski militanti i dalje kontrolišu veliko područje, uključujući kibuce i baze izraelske vojske duž granice sa Pojasom Gaze, piše Harec.

U nekim oblastima militanti drže taoce u svojim kućama i drugim zgradama, ispred kojih se odvija žestoka razmena vatre.

17.58 - Sirene širom Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Izraela - Centralnom i južnom delu zemlje, u naseljima pri Pojasu Gaze, kao i na Mrtvom moru.

17.44 - Izraelci pogodili "Palestinski toranj"

Izraelsko vazduhoplovstvo uništilo je četrnaestospratnicu poznatu kao "Palestinski toranj" u Gazi.

16.44 - Netanjahu razgovarao sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

"Američki predsednik Džo Bajden pozvao je premijera Benjamina Netanjahua i naglasio da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu“, napisala je Netanjahuova kancelarija na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

"Premijer Netanjahu je zahvalio američkom predsedniku Bajdenu na njegovoj bezrezervnoj podršci i jasno stavio do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja – ona u kojoj će pobediti Izrael", dodali su oni.

16.30 - Palestinci otkrili šta će biti sa taocima

Portparol Islamskog džihada Daud Šihab izjavio je da će "svi zarobljenici u rukama organizacija otpora biti držani do puštanja svih naših zatvorenika iz izraelskih zatvora".

Prema Šihabovim rečima, Izrael je zatočio "žene i decu", tako da se neće uzeti u obzir činjenica da među izraelskim zarobljenicima ima odraslih, žena i dece.

16.01 - Najmanje 100 mrtvih u Izraelu

Izraelski Kanal 12 javlja da je najmanje 100 Izraelaca ubijeno u današnjem napadu.

15.47 - Izraelski ambasador za Kurir

Ambasador Izraela u Republici Srbiji, njegova ekselencija Jahel Vilan, rekao je za Kurir da će Izrael učiniti sve što može da zaštiti svoje građane:

- Izrael je u sveopštem ratu koji je teroristička organizacija Hamas pokrenula protiv naših civila u jutarnjim satima. Koordinisan napad Hamasa uključio je masivno raketiranje izraelskih naselja oko pojasa Gaze i duboko u Izraelu, kao i upad desetina terorista sa mora i kopna u izraelska naselja na jugu zemlje.

15.09 - Raste broj mrtvih u Gazi

Kao odgovor na raketne napade Hamasa ranije u subotu, Izrael je napao Gazu.

Broj žrtava u tim vazdušnim napadima porastao je na 161 osobu, a ranjeno 1.000, prema palestinskim zvaničnicima.

15.06 - Jezivi snimak iz Tel Aviva

Nakon velikog napada Hamasa na Izrael grad Tel Aviv, ekonomski centar jevrejske države, gotovo je u potpunosti pust.

Na ulicama nema ljudi zbog opasnosti od raketa koje Hamas ispaljuje na Izrael.

15.04 - Hezbolah čestitao Hamasu na "herojskoj operaciji" protiv Izraela

Šitski libanski pokret Hezbolah čestitao je Hamasu na "herojskoj operaciji velikih razmera".

Hasan Nasralah, Hezbolah
foto: Printscreen Youtube

14.49 - Ubijene desetine Palestinaca

Desetine Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, saopštili su lokalni zdravstveni zvaničnici.

14.31 - Izraelski mediji: Najmanje 40 mrtvih

Izraelski kanal 12 izveštava da je broj poginulih porastao na najmanje 40, a da je povređeno 740 ljudi.

14.14 - Ponovo se oglasio Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas na sednici vlade saopštio tri cilja izraelske operacije.

13.52 - Palestinski predsednik o napadu Hamasa

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas da palestinski narod ima pravo da se brani protiv "terora doseljenika i okupacijskih snaga".

Izrael
foto: AP Yousef Masoud

On je na hitnom sastanku u Ramali razgovarao s brojnim najvišim dužnosnicima palestinskih vlasti.

13.50 - 57 Izraelaca odvedeno u Gazu

Prema nepotvrđenim izveštajima koje prenosi Gardijan, 57 Izraelaca je odvedeno u Gazu. Tu su uračunata i odnošenja tela ubijenih.

Otmica samo trojice Izraelaca izazvala je rat 2014. godine.

Ovo je takođe prvi put da su palestinske snage uspele da zauzmu teritoriju unutar Zelene linije od 1948. godine.

13.33 - Predsednik Vučić osudio napad na Izrael, pozvao na mir

Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se povodom novih ratnih dešavanja u Izraelu, koji je u ranim jutarnjim časovima napadnut od strane Hamasa.

- Osuđujemo užasne napade na Izrael. Jevrejski narod je pretrpeo istoriju patnje i Izrael zaslužuje da živi u miru i sigurnosti. Sada, više nego ikad, svetu su potrebni Izraelci i Palestinci da se okupe i stanu na put nasilju - napisao je predsednik Vučić na društvenoj mreži Tviter.

13.02 - Palestinci odvoze taoce u Gazu

Izraelski televizijski kanal Rešet 13 izveštava da palestinski militanti drže taoce u gradu Ofakimu na jugu zemlje.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju Palestince kako hvataju civile i odvoze ih u Gazu na motociklima.

Portparol Hamasa rekao je za Al Džaziru da "oni nisu taoci - oni su ratni zarobljenici".

12.56 - Navodni snimak uništenja izraelske "Merkave"

Na jednom snimku, čija autentičnost za sada nije potvrđena, vidi se uništenje navodnog izraelskog tenka bombom sa drona.

12.42 - Nemiri u Jerusalimu

Nemiri i nasilje zahvatili su i Jerusalim.

Madžd al-Abasi, stanovnik Silvana, kvarta u istočnom Jerusalimu, rekao je sledeće za Gardijan:

"Mladići marširaju sa zelenim zastavama Hamasa, nakon što su jutros čuli vesti. Izraelski vojnici su svuda počeli da ispaljuju suzavac, a jedna kuća je spaljena."

12.33 - Izraelce uhvatili na spavanju, veliki propust službi

Hamasov iznenadni napad na Izrael bio je kolosalan neuspeh izraelske obaveštajne službe, rekao je u subotu stručnjak za bezbednost Bi-Bi-Sija Frenk Gardner.

Izrael ima jednu od najopsežnijih i najsofisticiranijih obaveštajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaćih tako i stranih.

Ima doušnike koji su se infiltrirali u militantne grupe ne samo na palestinskim teritorijama već i u Libanu, Siriji i drugde.

12.30 - Raste broj povređenih

Prema izveštaju izraelskog ministarstva zdravlja, broj povređenih u bolnicama širom izraela porastao je na 500.

11. 54 - Izraelci objavili snimak napada na ciljeve Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimke nekih od svojih napada na ciljeve Hamasa.

11.38 - Najmanje 22 ubijenih i 280 povređenih

Visoki zvaničnik izraelske hitne službe nagovestio je u intervjuu na izraelskom radiju da je broj mrtvih sada veći od zvaničnog broja od 22.

Izraelski list Haarec piše da je više od 280 povređenih.

Ministarstvo zdravlja Izraela je objavilo da se 545 ljudi prijavilo u bolnice širom zemlje.

11.22 - Palestinci zarobili izraelski tenk

Tokom velikog napada Hamasa na Izrael rano jutros uništen je jedan tenk Merkava IV, dok je najmanje jedan član posade zarobljen.

11.02 - Oglasio se Netanjahu

Izrael se nalazi u ratnom stanju, a ne u formatu operacije, rekao je premijer Benjamin Netanjahu.

Napomenuo je da je naredio da se naselja koja se graniče sa pojasom Gaze očiste od terorista i da se mobilišu rezervisti.

10.59 - Počinje operacija "Gvozdeni mačevi"

Vojna operacija Izraelskih odbrambenih snaga u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketne i kopnene napade sa palestinske strane, nazvana je "Gvozdeni mačevi", saopštila je vojna pres služba.

- Zvaničnik izraelskih odbrambenih snaga objavio je naziv operacije: "Gvozdeni mačevi" - navodi se u saopštenju.

10.50 - 60 militanata u zemlji

Izraelska policija procenjuje da se u zemlji trenutno nalazi 60 militanata, prenosi Haarec. Borbe su u toku. Izraelski kanal 13 izveštava da je 7 zajednica pod kontrolom Hamasa. To uključuje Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri i generalnu komandu Gaze.

Israel
foto: EPA Atef Safadi

- Mi smo u ratu i pobedićemo - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u poruci Izraelcima.

09.57 - Na meti ciljevi Hamasa u Gazi

Desetine borbenih aviona izraelske vojske trenutno gađaju brojne mete koje pripadaju organizaciji Hamas u Pojasu Gaze.

Israel
foto: EPA Atef Safadi

09.41 - Ministar odbrane: Izrael će pobediti, Hamas napravio veliku grešku

Joav Galant, izraelski ministar odbrane, objavio je da je militantna grupa Hamas započela rat protiv Izraela i obećao da će Izrael pobediti, prenosi Asošiejted pres. Posle sastanka bezbednosnog kabineta u izraelskom vojnom štabu u Tel Avivu, Gallant je upozorio da je Hamas napravio ozbiljnu grešku u lansiranju raketa na južni i centralni Izrael.

Naoružani napadači Hamasa prešli su graničnu ogradu na nekoliko mesta i infiltrirali se u izraelske zajednice u jednoj od najozbiljnijih eskalacija u godinama između Izraela i militantne grupe koja vlada Gazom.

09.10 - Hamas najavio operaciju

Lider vojnog krila Hamasa Hamasa Mumahed Dief je najavio početak "Operacije oluja Al Aksa".

Israel
foto: AP Tsafrir Abayov

- Što je dosta, dosta je - rekao je on u unapred snimljenoj poruci i pozvao Palestince da se pridruže borbi. Dodao je da je više od 5.000 raketa ispaljeno u Izrael. Jedan od lidera Hamasa Saleh Aruri koji živi u egzilu rekao da je eperacija odgovor "na zločine okupatora" i da borci brane džamiju Al Aksa u Jerusalimu i hiljade palestinskih zatvorenika u Izraelu.

09.00 - Stanovništvu naređeno da ostane u kućama

Izraelska vojska je potvrdila ubacivanje ekstremista na nekoliko lokacija kraj granice pojasa Gaze na jugu Izraela i naredila stanovnicima da ostanu u svojim domovima.

Israel
foto: AP Tsafrir Abayov

- Vojska proglašava upozorenje na ratno stanje - navedeno je u vojnomm saopštenju kojem se dodaje da je "teroristička orgnizacija Hamas počela masovno ispaljivanje raketa iz Gaze na izraelsku teritoriju i da su se tororisti ubi na više različitih lokacija".

Uz to je najavljeno da će se Hamas "suočiti sa posledicama i odgovornošću".

08.45 - Hitan sastanak državnog vrha

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i najviši bezbednosni zvaničnici hitno su se sastali. Na amaterskim video snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vide uniformisani naoružani ljudi unutar izraelskog pograničnog grada Sderota.

Israel
foto: EPA Mohammed Saber

Čuje se pucnjava, ali autentičnost videa nije odmah potvrđena.

Na videu iz pojasa Gaze vidi se, kako se čini telo izraelskog vojnika koga gazi gnevna masa lljudi uzvikujući "Bog je velik". Na drugom video snimku vidi se masa Palestinaca kako pleše na izraelskom tenku koji gori.

Palestinski mediji su izvestili da su borci zarobili izvestan broj Izraelaca, a mediji Hamasa su preneli video snimke na kojima se očigledno vidi uništeni izraelski tenk, preneo je i Rojters.

Israel
foto: AP Tsafrir Abayov

8.30 - Poginula jedna osoba

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se širom Izraela. U napadu je poginula jedna osoba, a 16 je ranjeno.

Napadu su prethodile čitave nedelje pojačane napetosti duž setljive grnice Izraela sa pojasom Gaze i sukobi na drugoj paletinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali.

Kurir.rs/Beta/Gardijan/Index/Jutarnji/Haaretz/Jerusalem Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track