IZRAELCI PRELAZE NA "LENJINGRADSKI PRISTUP"? Jezive tvrdnje čuvenog američkog novinara - sprema se opsada NEVIĐENIH RAZMERA
Foto: Youtube/CBS Sunday Morning/WSJ News

IZRAELCI PRELAZE NA "LENJINGRADSKI PRISTUP"? Jezive tvrdnje čuvenog američkog novinara - sprema se opsada NEVIĐENIH RAZMERA

Planeta -

Američki novinar Simor Herš tvrdi da izraelske vlasti razmatraju prekid isporuke vode, hrane i struje palestinskoj enklavi kao alternativu kopnenoj invaziji na pojas Gaze - što je uporedio sa blokadom Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Izraela, koji žive u inostranstvu i koji su navodno radili na "tajnom projektu" i zadržali veze sa "bivšim kolegama", Herš je izrazio skepticizam u pogledu borbene gotovosti izraelskih kopnenih snaga, kojima posle godina obavljanja "bezbednosnih" dužnosti na Zapadnoj obali predstoje teške borbe u gustim urbanim područjima pojasa Gaze sa dva miliona stanovnika.

"Što se tiče kopnenog napada, jedan insajder mi je rekao da se razmatra brutalna alternativa. To se može opisati kao "Lenjingradski pristup", misleći na nemačke pokušaje da izgladnjuju grad koji je danas poznat kao Sankt Peterburg tokom Drugog svetskog rata", piše Herš u članku na platformi Sabstek.

"Opcija na stolu, kao što mi je izraelski insajder rekao, jeste da se nastavi sa izolacijom Gaze što se tiče električne energije, zaliha hrane i drugih osnovnih zaliha", napisao je Herš.

Pozivajući se na svoj izvor, on tvrdi da pokret Hamas koji vlada u Gazi ima zalihe prečišćene vode za piće dva do tri dana i da se već suočava sa nestašicom hrane.

"U nekoj fazi, Izrael bi mogao da pregovara o oslobađanju nekih zatvorenika – žena i dece – u zamenu za hranu i vodu", navodi se u članku.

Herš je skrenuo pažnju na činjenicu da zapadne zemlje, uključujući SAD, iako priznaju pravo Izraela na samoodbranu, pozivaju ga da poštuje "pravila rata".

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track