KRVOPROLIĆE MORA DA STANE: Putin se oglasio nakon najave KOPNENOG NAPADA na Gazu! RUSIJA SPREMNA DA BUDE MIROVNI POSREDNIK
Foto: AP Mikhail Metzel

pregovori jedino rešenje

KRVOPROLIĆE MORA DA STANE: Putin se oglasio nakon najave KOPNENOG NAPADA na Gazu! RUSIJA SPREMNA DA BUDE MIROVNI POSREDNIK

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da će kopnena invazija Izraela na Pojas Gaze dovesti do nesagledivih posledica.

Putin je nakon upozorenja izraelske vojske civilima i osoblju UN da u roku od 24 sata napuste južne severne delove Pojasa Gaze rekao da je teško izvoditi operacije u stambenim naseljima i ujedno rekao da je Rusija spremna da bude mirovni posrednik.

- Upotreba teške tehnike od strane Izraela u okviru kopnene operacije u Gazi u stambenim naseljima je složena stvar, bremenita ozbiljnim posledicama, a bez opreme je još teže izvesti takvu operaciju - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Civilne žrtve tokom arapsko-izraelskog sukoba prema njegovim rečima apsolutno su neprihvatljive.

- Sada je najvažnije zaustaviti krvoproliće - rekao je Putin.

Lider Rusije je naglasio da su SAD pokušale da reše politički palestinsko-izraelski problem određenim ekonomskim podsticajnim merama.

- Zaoštravanje na Bliskom istoku rezultat je neuspele politike Sjedinjenih Američkih Država koje se nisu bavile pronalaženjem kompromisa u palestinsko-izraelskom sukobu. Bliskoistočni kvartet međunarodnih posrednika nije upotrebljen. Pod nasilnim izgovorima, SAD su zapravo blokirale ovaj format, koji je bio jedinstven i imao mandat odobren relevantnom rezolucijom UN da uz pomoć određenih ekonomskih podsticajnih mera reši osnovni problem odnosno stvaranje nezavisne palestinske države - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da "uska grupa zemalja" ne želi da shvati da gube svoj hegemonistički status i potpiruju sukobe.

- Očigledno je da uska grupa zemalja ne želi da se rastane sa statusom hegemona i u te svrhe direktno provociraju krizne situacije u različitim regionima sveta, aktivno podstičući kako stara, tako i nova žarišta ratnih sukoba - rekao je Putin na samitu ZND u užem formatu.

RUSIJA SPREMNA DA BUDE MIROVNI POSREDNIK

Rusija je prema njegovim rečima spremna da bude posrednik u palestinsko-izraelskom rešenju.

- Želeo bih da istaknem da je Rusija spremna da koordinira sa svim konstruktivno nastrojenim partnerima. Polazimo od činjenice da ne postoji alternativa rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba pregovorima - rekao je Putin.

Clj pregovora prema rečima Putina treba da bude primena formule UN koja podrazumeva stvaranje nezavisne palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu koegzistirajući u miru i harmoniji sa Izraelom.

- Vidimo i da je Izrael bio podvrgnut napadu bez presedana po svojoj surovosti i naravno da ima pravo na zaštitu i da obezbedi svoju mirnu egzistenciju - rekao je Putin.

(Kurir.rs/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track