"AKO BUDE NUKLEARNOG SCENARIJA UKLUČIĆE SE I AMERIKA!" Jokanović: Kod nas su sproveli istu priču, oni su ODLUČILI KO JE ZAO
Foto: Kurir Televizija, EPA/Mohammed Saber

rat u izraelu

"AKO BUDE NUKLEARNOG SCENARIJA UKLUČIĆE SE I AMERIKA!" Jokanović: Kod nas su sproveli istu priču, oni su ODLUČILI KO JE ZAO

Planeta -

Izrael se priprema za sledeću fazu rata, a potpukovnik Ričard Heht, portparol izraelske vojske ističe da planovi možda neće biti u skladu sa široko rasprostranjenim očekivanjima o neminovnoj kopnenoj ofanzivi.

Sa druge strane, portparol Hamasa Hazem Kasem ističe da je američki predsednik Džozef Bajden naseo na narativ Izraela, kao i da su SAD "krivac u ratu protiv naroda Palestine". Američki predsednik posetiće danas Izrael, nakon čega se očekuje da otputuje u Jordan.

Mirčeta Jokanović
foto: Kurir tv

Pukovnik Mirčeta Jokanović i Nikola Antić, stručnjak za odbranu i bezbednost gostovali su u jutarnjem programu Kurir TV i razgovarali o ratu na Bliskom Istoku.

Pukovnik Mirčeta plaši se da će, kako god da se situacija razvije, biti mnogo mrtvih.

- Neke od varijanti su da odustanu od kopnene ofanzive ili da krenu u nju. Tu ne može da se razazna da li je vojnik ili civil, posebno ako se dejstvuje iz vazduha. A druga varijanta je da se uključi Hezbolah. Onda će to biti jedan lokalni rat, iz koga će se opet Izrael izvući sa svojim jakim zaštitnicima - rekao je Jokanović.

O tome šta se očekuje od posete američkog predsednika Bajdena Tel Avivu, jer, kako je rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, Bajden ide u Izrael sa ciljem da pokaže podršku i da čuje "šta im treba da odbrane svoj narod" Jokanović kaže:

03:52

AKO BUDE NUKLEARNOG SCENARIJA UKLUČIĆE SE I AMERIKA! Jokanović: Kod nas su sproveli istu priču, oni su ODLUČILI KO JE ZAO

- Kod nas je bila ista priča. Oni su odlučili ko je "zao" i od nas su pravili čudovišta, a u stvari su oni to bili. Ajde, da razumemo, Bajden je čovek u godinama, ali Blinken koji je inače Hazar- Jevrej od njega sigurno imaju podršku. Ko je formirao Izrael? Amerika i Engleska. Oni su selili Palestince, tada je bilo 7 odsto Jevreja, a ostalo je bilo Palestinaca. Znači neko ih je naterao da se rasele. Šta su oni uradili? Oni koji su u vladi Netanjahua ekstremniji su od njega. Ako se budu vraćali koridori za obezbeđenje kopnene pomoći, možda i dođe do privremenog rešenja - smatra Jokanović i zaključuje:

- SAD ne može da se uključi u rat, ako bude nuklerani scenario. Ne bih se čudio i da druga strana dobije projektile, u tom slučaju ne bi me čudilo uključenje Amerike. Pošto su oni sada sila u opadanju, onda bi se time malo "uzdigli" kada bi sklopili privremeni mir - rekao je Jokanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track