KINA REŠILA DA SE UMEŠA: Šef diplomatije ide u Ameriku koja od njega traži "konstruktivniji pristup" sukobima u Izraelu i Ukrajini
Foto: Kineski radio Internacional

tokom četvorodnevne posete RAZGOVaRAĆE SA BLINKENOM

KINA REŠILA DA SE UMEŠA: Šef diplomatije ide u Ameriku koja od njega traži "konstruktivniji pristup" sukobima u Izraelu i Ukrajini

Planeta -

Vang Ji, ministar spoljnih poslova Kine, od četvrtka do nedelje boraviće u Vašingtonu gde će se sastati s američkim kolegom Entonijem Blinkenom i Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

BBC prenosi da su to saopštili neimenovani američki zvaničnici.

Oni su takođe naveli da će SAD od Pekinga tražiti "da zauzme konstruktivniji pristup" u vezi sa "situacijama" u Izraelu i Ukrajini.

Navodi se da nije jasno da li će se Vang tokom posete sastati i s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Vang je uoči puta u SAD u ponedeljak razgovarao telefonom s Elijem Koenom, šefom izraelske diplomatije i aktuelni sukob u Izraelu okarakterisao kao "veliki izbor između rata i mira".

- Sve zemlje imaju pravo na samoodbranu, ali moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaštite civile - kazao je Vang Koenu.

Šef kineske diplomatije je razgovarao i sa Rijadom Malkijem, palestinskim ministrom spoljnih poslova, a tokom tog razgovora založio se za organizovanje "efikasne međunarodne mirovne konferencije što je pre moguće.

Vang je takođe ponovio podršku Kine rešenju sukoba između Izraela i Palestinaca koje bi omogućilo postojanje dve države.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track