IZBORI: Desničarski populista poražen, drugi krug glasanja odlučuje o predsedniku Argentine
Foto: AP/Natacha Pisarenko

IZBORI: Desničarski populista poražen, drugi krug glasanja odlučuje o predsedniku Argentine

Planeta -

Prvi krug predsedničkih izbora u Argentini, koji je održan u nedelju, doneo je neočekivanu pobedu ministra ekonomije Serhija Mase, koji ipak nije osvojio dovoljno glasova i moraće u drugi krug!

Njemu će protivnik biti desničarski populista Havijer Mileji, kome su predizborne ankete davale veće šanse za pobedu.

Najbolji alat

Tako će drugi krug odlučiti koja će od dve potpuno različite vizije Argentine odneti prevagu. Posle više decenija fiskalnih kriza i nestabilnosti nacionalne valuta, Argentina, koja je treća po veličini ekonomija u Južnoj Americi, ima čak trocifrenu inflaciju. Nakon većine prebrojanih glasova utvrđeno je da nijedan od dvojice kandidata nije osvojio preko neophodnih 45 odsto glasova. Verovalo se da će birači kazniti ministra ekonomije zbog načina na koji je upravljao finansijskom krizom i inflaciju doveo do blizu 140 odsto na godišnjem nivou, ali je ipak on osvojio najviše glasova - 36,4 odsto. Na drugoj strani, Mileji, koji je vodio u svim anketama, dobio je 30,5 odsto. Drugi krug predsedničkih izbora biće održan 19. novembra.

Harizmatični Mas, koji predstavlja vladajuću peronističku koaliciju levog centra, nadmašio je očekivanja i pobedio uprkos širenju siromaštva.

- Naša zemlja je u komplikovanoj situaciji. Uprkos tome, verovali ste da smo mi najbolji alat za izgradnju novog koraka u argentinskoj istoriji - rekao je Masa svojim pristalicama u Buenos Ajresu.

Na drugoj stani, samozvani libertarijanac i ekonomista Mileji nosio je motornu testeru na predizborne mitinge obećavajući smanjenje javne potrošnje i dolarizaciju ekonomije. Autsajder koji peva rok i kaže za sebe da je anarhokapitalista pojavio se niotkuda kako bi se žestoko suprotstavio tradicionalnim političkim strankama. On je pogodio u živac birače, kojima je više dosta ekonomskih problema.

Argentina, Izbori
foto: AP/Mario De Fina

Većina za promene

- Danas je istorijski dan jer je dve trećine birača glasalo za promene. Svi mi koji želimo promene moramo raditi zajedno. Možemo pobediti, vratiti svoju zemlju, sprečiti našu decu da napuste zemlju - rekao je Mileji.

Pobednik izbora u drugom krugu 19. novembra preuzeće funkciju predsednika Argentine 10. decembra.

Ko je Havijer Mileji

Voli Trampa, mastife I kloniranje

Havijer Mileji je veliki obožavalac Donalda Trampa. Nije oženjen i nema dece. Živi sa pet mastifa koje naziva svojom decom. Zanimljivo je da su svih pet njegovih pasa zapravo klonovi njegovog ljubimca koga je imao ranije - Konana. On je dobio ime po filmu „Konan Varvarin“ iz 1982. sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. On je uginuo 2018, ali je Mileji odlučio da ga klonira u SAD. Ako pobedi na izborima, on je najavio da će u program vlade uvrstiti i kloniranje kućnih ljubimaca.

Aleksandar Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track