ZBOG ČEGA IZRAEL NIJE REAGOVAO U PRVA 24 SATA RATA? Stručnjaci nemaju dilemu: Hamas nije samostalan, EVO KO STOJI IZA NJIH!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

ZBOG ČEGA IZRAEL NIJE REAGOVAO U PRVA 24 SATA RATA? Stručnjaci nemaju dilemu: Hamas nije samostalan, EVO KO STOJI IZA NJIH!

Planeta -

Od početka rata u Izraelu, prošlo je 17 dana, a Hamas se sučio sa problemom naseljenosti, jer Gaza broji dva miliona stanovnika, koji su maltene neizbežni u vazdušnim napadima.

Nakon što je Izrael pre dve nedelje proglasio “potpunu opsadu” Gaze, bolnicama u Gazi ponestaje lekova, vode i struje.

Bolnica u Gazi zabeležila je slučajeve dece kojima su roditelji ispisali imena na njihovim telima, zabrinuti da bi “svašta moglo da im se desi” i da neće moći niko da ih identifikuje.

Izrael, Gaza, rat u Izraelu, bolnica, Najjar, Najjar hospital
foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Gosti “Usijanja” koji su obrazložili detalje rata jesu Velibor Vukašinović, vojni pilot, Dragoljub Kojičić, politički filozof i Duško Lopandić, diplomata.

Izrael ima jednu od najjačih službi u svetu i od početka se proteže pitanje kako da nisu ni reagovali u prvom danu rata, pa je Vukašinović rekao:

- U prvom danu rata, Izraelci nisu ni reagovali, a imaju takvu obaveštajnu službu, vojnu, civilnu... Prosto neverovatno kako je pored takve kontrole ovo prošlo. Hamas su stvorile SAD, sećam se rata i Palestinaca koji su bili na obuci kod nas, bili smo u prijateljskim odnosima sa njima. Nakon 1973. godine, oni su trebali da dobiju nezavisnu državu, ali se to nije dogodilo. Naravno, nagomilavalo se nezadovoljstvo, Hamas je stvoren četiri godine nakon Hezbolaha. Dakle, 1987. godine, a za to postoje i direktni dokazi, postoje i knjige u kojima piše da su oni američka tvorevina.

Potom se Vukašinović osvrnuo na izraelsku perpsektivu o ovome:

01:27

ZBOG ČEGA IZRAEL NIJE REAGOVAO U PRVIH 24 SATA RATA? Stručnjaci nemaju dilemu: Hamas nije samostalan, EVO KO STOJI IZA NJIH!

- S druge strane, sam Izrael je imao velike probleme i nemire uoči ovih događaja oko reforme pravosuđa. Takođe, geopolitika sredozemlja je počela značajno da se menja. To nije daleko, Kijev je udaljem 400 kilometara odavde, to za sipersonične rakete i nove metode ratovanja nije daleko. Sve ovo je ugroženo područje, svašta se može dogoditi. Jednostavno, Izrael nije reagovao u prvih 24 sata, a onda je krenulo stravično granatiranje od strane Izraela. To je katastrofa i ratni zločin.

Kojičić je rekao da Hamas nije samostalan, pa je rekao da je Hamas predstavljao "produženu ruku" za jednu ekstremističku organizaciju:

- Prvo, sam Hamas nije potpuno samostalan, neću da ulazim ko stoji iza njih, ali izvesno je da imaju autentične motive. To je islamska organizacija koja je predstavljala produženu ruku "al-Gama'a al-Islamiyya" u Egiptu. To je ista ona ekstremistička organizacija koja je izvršila atentant i ubila je predsednika Sadata (nekadašnji predsednik Egipta) i još desetak ljudi, a mislim da je Mubarak bio ranjen u tom atentatu. Ono što je sigurno postaknuto sada, prvi dan se javila tzv. arapska solidarnost. Međutim, taj krug se proširio na islamski nacionalizam. Jedan od mogućih motiva na napad Hamasa jeste sprečavanje Avramovskog sporazuma, jer sve te tri relgije, hrišćanstvo, judaizam i islam, su tzv. pustinjske relgiije, a najvažnija svetilišta su im upravu u Jerusalimu.

Palestina, Real Sosijedad
foto: EPA/JUAN HERRERO

Lopandić je onda šire posmatrao stvari, pa je rekao da je do poremećaja došlo nakon invazije Amerike na Irak:

- Svet je u neredu, bilo je nekoliko knjiga sa sličnim naslovima. Taj nered se pojavio i u Evropi sa raspadom bezbednosnog poretka, koji je posledica ruskog napada na Ukrajinu, a pre toga je bilo mnoštvo otkazivanja bezbednosnih sporazuma. Ovim sukobom na Bliskom istoku dolazi do novog poremećaja jer Bliski istok nikada nije ni bio u stabilnosti. Sporazum sa Egiptom je nakako uspeo, ali nije doveo do mira, to je privremeni sporazum iz Osla, koji je otvorio put ka miru, ali se dosta toga nije desilo. U ovom veku, ono što se dešavalo je, ako govorimo o neredu, najveća greška je američka invazija na Irak. Ta invazija je poremetila odnos snaga, Irak je držao neku branu, a došlo je i do ovih arapskih proleća, revolucija koji su doveli do nereda.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track