DRAMA! HAMASOVI DIVERZANTI PREKO MORA POKUŠALI DA UPADNU NA TERITORIJU IZRAELA: Ubijena četvorica pripadnika
Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

DRAMA! HAMASOVI DIVERZANTI PREKO MORA POKUŠALI DA UPADNU NA TERITORIJU IZRAELA: Ubijena četvorica pripadnika

Planeta -

Izraelska vojska likvidirala je četovoricu pripadnika podvodnih diverzanata radikalnog islamističkog pokreta Hamas koji su preko mora pokušali da upadnu na teritoriju Izraela.

Izraelska vojska uspela je da uništi celu diverzantsku grupu, ali izraelski novinari ne misle tako. Prema njihovim rečima, neki od palestinskih diverzanata uspeli su da dođu južno od Aškelona i da nestanu u gradu. Takođe se navodi da je bitka između Izraelaca i diverzanata trajala nekoliko sati, kao rezultat toga, napad “pomorskih desantnih snaga” od 10-15 ljudi je odbijen, a četiri militanta su eliminisana. Ovo su potvrđeni podaci.

Za postojanje pomorskih diverzanata pokreta Hamas saznalo se 2021. godine, kada su okvalifikovani kao rastuća opasnost za izraelske interese na Mediteranu s obzirom da su izveli nekoliko napada sa kopna i korištenjem autonomnih besposadnih podvodnih plovila, sa čime su asimetrični rat sa kopna preneli i na more.

Izrael, Hamas, Rat
foto: Printscreen/Youtube/CNN

Prema obaveštajnim procenama Izraela, podvodna plovila koja koristi Hamas nisu novost. Većina ovih plovila nastala je u priručnim radionicama koje koristi mornarica Hamasa i u sebi sadrže 30 kilograma eksploziva. Namenjeni su za napade na plovila izraelske vojske koja u okviru pomorske blokade patroliraju pored obale Gaze sprečavajući prenos naoružanja u ovu enkalvu pod kontrolom Hamasa.

Izraelski pomorski stručnjaci tvrde da bi napad takvim plovilima mogao da pričini manju materijalnu štetu, ali veliki problem bi bio taj što bi se podvodna autonomna plovila iskoristila u propagandnom ratu i obilato eksploatisali snimci napada na izraelske ciljeve na moru.

Osim za napade na brodove izraelske mornarice podvodna plovila nisu planirala da se koriste samo za napad na izraelske brodove, nego i izraelske platforme za prirodni gas. Osim za napade ova podvodna plovila se mogu koristit i za prikupljanje obaveštajnih informacija za Hamasovu pomorsku komandu.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track