UKRAJINSKI ROBOT KAMIKAZA: Ovo je novo oružje osmišljeno za napade na ruske tenkove i utvrđenja sa sigurne udaljenosti (FOTO)
Foto: FAcebook/Михайло Федоров

njegovo ime je "RATEL S"

UKRAJINSKI ROBOT KAMIKAZA: Ovo je novo oružje osmišljeno za napade na ruske tenkove i utvrđenja sa sigurne udaljenosti (FOTO)

Planeta -

Ukrajina je na pragu novog otkrića u oblasti oružja, a u pitanju je robot kamikaza koji je osmišljen za borbu protiv ruskih snaga na njihovoj teritoriji.

Nosi ime "Ratel S" i omogućava da se sprovedu precizni napadi sa sigurne udaljenosti.

Ukrajinski Brejv 1, tehnološki klaster, pokretnut je radi promovisanja inovacija u razvoju dronova i drugih tehnologija koje su ključne u ratu sa Rusijom, piše Difens.

Poznato je da je Ukrajina uspešno odolevala ruskim napadima uz pomoć brzih inovacija, a najpoznatija tehnika je da dronovima napadaju suparničke tenkove.

Ratel S
Ratel Sfoto: FAcebook/Михайло Федоров

Ratel S će, za razliku od dronova, moći da se koristi za napade u stilu kamikaza.

Dizajniran je da bi omogućio ruskoj vojsci da izvršava napade na ruske tenkove i utvrđenja sa sigurne udaljenosti.

Robot izgleda kao igračka, ali je napravljen tako da nosi protivtenkovsku minu ili bombu. Njime se upravlja elektronski i može dostići brzinu od 24 km/h.

Na terenu može raditi do dva sata sa potpuno napunjenom baterijom i "igrati igru čekanja" ukoliko je to potrebno, pre nego raznese neprijateljsku opremu.

Osoba koja upravlja robotom može biti udaljena do 6 kilometara, i na taj način štititi svoju sigurnost istovremeno praveći maksimalnu štetu neprijatelju.

Robot je već prošao sve testove na terenu i u fazi je proizvodnje, tako da će biti dodat u naoružanje Ukrajine.

Prošle godine je Ukrajina postala prva zemlja u svetu koja je razvila flotu morskih dronova.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja