OVO JE MENJALO TOK ODLUČUJUĆIH BITAKA I ISHODE RATOVA: Mnogi o tome ne razmišljaju, a može imati posledice i po Izrael, i po Hamas
Foto: Youtube/משרד הביטחון

OVO JE MENJALO TOK ODLUČUJUĆIH BITAKA I ISHODE RATOVA: Mnogi o tome ne razmišljaju, a može imati posledice i po Izrael, i po Hamas

Planeta -

Izraelske vojnike i njihovu opremu natopila je jaka kiša koja je pala u subotu uveče. To su prve velike padavine od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra, piše Mihael Star, rezervista izraelske vojske koji služi na granici Pojasa Gaze, za Džeruzalem post.

- Sukob će se nastaviti tokom zime zbog promenljivih vremenskih uslova. Uticaj vremena na ratovanje ne treba potcenjivati samo zato što se veći deo savremenog sveta izolovao od teških uslova na terenu. Istorijski gledano, vreme je promenilo tok odlučujućih bitaka i ishode čitavih ratova. Oluje su uništile flote, a hladnoća je često osakatila pešadiju - piše Star.

Kada region Levanta uđe u zimu, efekti na borce i civile postaće izraženiji, a vojni planeri i humanitarne organizacije će morati da se pripreme za rešavanje izazova.

- Najneposrednija promena vremena biće kiša. Kiša će stvoriti blato, težak teren za prelazak nekih vozila, usporavajući kretanje. Neka vozila se mogu zaglaviti, što ih unapred čini ranjivim metama, a iza linija, na sigurnoj teritoriji, kasniće isporuku vitalnih zaliha - piše ovaj rezervista izraelske vojske.

Neke letelice mogu biti prizemljene zbog jake kiše. Letenje po kiši biće izazov za modifikovane komercijalne bespilotne letelice koje čine Hamasovo vazduhoplovstvo.

- Ove bespilotne letelice, koje se koriste za izviđanje, usmeravanje minobacačke vatre i bacanje bombi, imaće poteškoća da lete po jakoj kiši, i mogla bi da se ošteti elektronika, kao i da bude smanjena vidljivost - navodi on.

Dodaje i da će se kamere i optika suočiti sa smanjenom vidljivošću tokom kiše.

- Pešadijske uniforme i oprema biće natopljene kišom, pa će im tovari biti još teži. Blato može biti jednako uznemirujuće za pešake kao i za vozila, opterećujući čizme, pa čak i privremeno zaustavljajući napredovanje. Ležanje u blatu, zbog neprijateljske vatre, biće neprijatno iskustvo bez odgovarajuće opreme. Ako blato uđe u oružje, to može dovesti do zaglavljivanja i nemogućnosti pražnjenja - napisao je izraelski vojnik.

Blato i kiša će ometati sve borce. Zima će doneti i hladnoću, a noći će već postati gorka iskušenja. Moral se ne može odbaciti kao ratni resurs. Dok vojske "marširaju na stomaku", bore se srcem. Pristalice Hamasa mogu imati utisak da bi njihovi teroristi samoubice bili imuni na takvu demoralizaciju, ali samo zato što je neko spreman da umre ne znači da je spreman da pati.

Hamas takođe može pretrpeti poplave u svojoj ogromnoj mreži podzemnih tunela. Obilne padavine mogu podaviti pripadnike Hamasa, i učiniti neke prolaze neprohodnim.

- Ako bude dovoljno kiše, to bi moglo da izazove i poplave na zemlji, ugrožavajući civile u Gazi. Ako ova voda postane stajaća, bolesti koje se prenose vodom bi se mogle razmnožavati. Bolest je oblikovala tok rata koliko i svaka oluja, a zbijeni vojnici i interno raseljena lica su glavni vektori za prenošenje - napisao je Star.

On dodaje da su vojnici i civili u opasnost zbog hipotermije, ako stigne hladni talas.

- U razvijenom svetu hladnoću često smatramo manjom smetnjom, jer imamo zaštitnu odeću i sklonište. Ali za one bez tople odeće i skloništa, hladno vreme lako može biti smrtna kazna. Vojnici se takođe mogu susresti sa suprotnim problemom - pregrevanjem, pri čemu mogu nagomilati toplu odeću kao što su helanke i termo-košulje, ali možda neće moći da ih skinu kada su primorani na akciju - napisao je on.

Napor i slojevi odeće mogu dovesti do toplotne iscrpljenosti. U hladnim periodima, vojnici takođe mogu smatrati da je nepotrebno da se rehidriraju toliko često i mogu otkriti nedostatak vode tek kada su dehidrirali tokom naporne aktivnosti, piše Star.

- Tokom hladnih noći i vrućih dana, magla može predstavljati problem ujutru. Magla je prirodna dimna zavesa koja može prikriti kretanje ne samo za vojnike, već i za kamere i avione koji lete iznad. Ovo smanjuje sposobnost helikoptera, ratnih aviona i bespilotnih letelica da pruže vazdušnu podršku pešadiji i oklopu tokom ionako opasnih jutarnjih sati slabe vidljivosti - zaključuje rezervista izraelske vojske.

(Kurir.rs/Jerusalem Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track