UDAR NA NETANJAHUA: Optužio šefove obaveštajaca što ga nisu upozorili na Hamas, pa se izvinio, ALI KASNO
Foto: Prinstcreen Youtube

napeto u ratnoj vladi

UDAR NA NETANJAHUA: Optužio šefove obaveštajaca što ga nisu upozorili na Hamas, pa se izvinio, ALI KASNO

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) ponovio tvrdnje da ga šefovi bezbednosnih službi nisu upozorili na napade Hamasa koji su se desili 7. oktobra, što je izazvalo oštre kritike kao očiti pokušaj izbegavanja odgovornost za tu katastrofu.

On je taj post od sinoć izbrisao devet sati kasnije i jutros ponudio izvinjenje, prenose izraelski mediji.

- Suprotno netačnim tvrdnjama: ni pod kojim uslovima i ni u jednoj fazi premijer Netanjahu nije upozoren o ratnim namerama Hamasa - napisano je u prvobitnom tekstu malo iza jedan sat ujutru, nakon zajedničke konferencije za novinare održane sa ministrom odbrane Joavom Galantom i članom ratne vlade Benijem Gancom, vođom opozicione partije Nacionalnog jedinstva.

Benjamin Netanjahu
foto: Youtube/ABC News/Figher jet news/Make It

U postu je stajalo da su "svi bezbednosni zvaničnici, uključujući šefa vojne obaveštajne i šefa Šin beta (službe za unutrašnju bezbednost), procenili da je Hamas zastrašen i traži dogovor".

- Tu procenu su stalno podnosili premijeru i vladi sve bezbednosne snage i obaveštajna zajednica, sve do izbijanja rata - saopštio je kabinet premijera u postu.

Sat nakon brisanja posta Netanjahu se izvinio i napisao jutros da je "pogrešio".

- Stvari koje sam rekao posle konferencije za novinare nije trebalo da budu izrečene i izvinite zbog toga - poručio je Netanjahu.

On je dodao da u potpunosti podržava šefove bezbednosnih službi i uputio reči ohrabrenja načelniku Generalštaba izraelske vojske, komandantima i vojnicima koji su "na linijama fronta i bore se za naš dom".

Netanjahuovo saopštenje u kojem je, kako se čini, krivicu svalio na bezbednosne zvaničnike za propuste koji su doveli do masakra 7. oktobra, umesto da primi odgovornost na sebe, izazvalo je oštre kritike unutar njegovog ratnog kabineta.

Ganc, bivši ministar odbrane i načelnik Generalštaba, rekao je da premijer mora da povuče saopštenje i prestane da se bavi tom temom.

On je takođe izrazio podršku svim bezbednosnim snagama i vojnicima uključujući šefa vojske, vojne obaveštajne službe i Šin beta, izraelske bezbednosne službe.

- Kada smo u ratu, rukovodstvo mora da pokaže odgovornost, donosi ispravne odluke i uliva snagu tako da oni shvate šta tražimo od njih - ocenio je Ganc.

Saopštenje Netanjahua kritikovao je i lider opozicije Jair Lapid koji nije ušao u ratnu vladu.

On je ocenio da je Netanjahu prešao crvenu liniju i da mora da se izvini.

U napadima Hamasa na jug Izraela ubijeno je više od 1.400 ljudi, najviše civila, a oko 230 je zarobljeno i odvedeni su u Pojas Gaze kao taoci.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track