"RAT SE ŠIRI NA SIRIJU, POČELO JE": Specijalni izaslanik UN kaže da se "ulje doleva na vatru koja se već rasplamsavala"
Foto: Shutterstock

sednica SAVETA BEZBEDNOSTI posvećena sukobu izraela i hamasa

"RAT SE ŠIRI NA SIRIJU, POČELO JE": Specijalni izaslanik UN kaže da se "ulje doleva na vatru koja se već rasplamsavala"

Planeta -

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, podstaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rešenju 12-godišnjeg sukoba, izjavio je Geir Pedersen, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za tu zemlju.

On je na sednici Saveta bezbednosti rekao da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, sirijski narod sada suočava sa "zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije" nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i izraelske vojne odmazde.

- Prelivanje rata u Siriju nije više samo rizik; to je već počelo - rekao je specijalni izaslanik UN za Siriju.

Pedersen je ukazao na vazdušne napade u kojima je Izreal nekoliko puta pogodio sirijske aerodrome u Alepu i Damasku, kao i na odmazdu SAD na, kako je rekao, višestruke napade na njihove snage koje su izvele"grupe za koje (Vašington) tvrdi da ih podupire Iran, uključujući i one na sirijskoj teritoriji".

Specijalni izaslanik UN za Siriju je poručio da, s obzirom na to da je region Bliskog istoka "najopasniji i napet, doleva ulje na vatru koja se već rasplamsavala" u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i pre 7. oktobra.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track