OLUJA KIRAN POGODILA BRITANIJU I FRANCUSKU: Vetar duva 205 km/h, haos u Lamanšu, bez struje 1,2 miliona ljudi, stradao kamiodžija
Foto: FRED TANNEAU / AFP / Profimedia, Gareth Fuller / PA Images / Profimedia, Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia, DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia

STRAŠNO NEVREME

OLUJA KIRAN POGODILA BRITANIJU I FRANCUSKU: Vetar duva 205 km/h, haos u Lamanšu, bez struje 1,2 miliona ljudi, stradao kamiodžija

Planeta -

Oluja Kiran pogodila je Veliku Britaniju i ostrva u Lamanšu, a potom prešla i na Francusku.

BBC prenosi upozorenja meteorologa da je u pitanju nevreme opasno po živote ljudi.

Engleska, Kent, oluja Kiran, oluja
foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Snažni vetrovi brzine do 160 kilometara na čas i obilna kiša su zabeleženi u južnoj Engleskoj, dok je u Francuskoj najore pogođeno područje Finistera na severozapadu zemlje gde su Puan-di-Razu udari vetra išli i do 205 kilometara na čas.

oluja Kiran, oluja, Francuska, svetionik
foto: DAMIEN MEYER / AFP / Profimedia

Na ostrvu Džersi, najvećem od ostrva u Lamanšu, tokom protekle noći evakuisan je hotel, a pojedine kuće su oštećene snažnim udarima vetra.

oluja Kiran, oluja, Francuska
foto: FRED TANNEAU / AFP / Profimedia

Veliki incidenti su zabeleženi i na manjim ostrvima, a na jugu Engleske su rad obustavile stotine škola.

Engleska, oluja Kiran, oluja
foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

BBC navodi da je u prekidu železnički saobraćaj, a vozačima koji se kreću putevima južne i zapadne Velike Britanije rečeno je da izbegavaju saobraćajnice blizu mora.

U Francuskoj su najgore pogođene Bretanja i Normandija, a energetska kompanija "Enedis" je saopštila da je bez struje 1,2 miliona ljudi, pošto je drveće koje ja padalo pod udarima vetra oborilo strujne kablove.

Klemon Bon, francuski ministar saobraćaja, kazao je da je vozač kamiona poginuo kada je drvo palo na njegovo vozilo u regionu Ejn.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track