SVET NA IGLAMA ČEKA OBRAĆANJE LIDERA HEZBOLAHA: Postoje 3 moguća scenarija nakon isteka ultimatuma, a svaki otvara VRATA PAKLA
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/X

tačno u 15 sati

SVET NA IGLAMA ČEKA OBRAĆANJE LIDERA HEZBOLAHA: Postoje 3 moguća scenarija nakon isteka ultimatuma, a svaki otvara VRATA PAKLA

Planeta -

Generalni sekretar libanskog šiitskog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah održaće u petak prvi govor od početka sukoba Hamasa i Izraela, a regionalni mediji ne isključuju čak ni objavu rata jevrejskoj državi.

Početak obraćanja zakazan je za tačno 15 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srpskom) kad ističe ultimatum Hezbolaha da IDF prekine sa akcijama i napusti Pojas Gaze. Na snimku kojim je Hezbolah najavio govor vidi se ruka koja se sprema da pritisne dugme.

To će inače biti prvo javno pojavljivanje generalnog sekretara Hezbolaha posle više od dva meseca. Nasralah je u svom prethodnom govoru, koji je održan krajem avgusta, rekao da Izrael mora da shvati da libanska teritorija više neće biti arena za ubistva.

Arapski mediji spekulišu šta će Nasralah saopštiti u petak.

Egipatski list Veto navodi tri moguća scenarija.

Prvi je objava rata Izraelu od strane Hezbolaha. Drugi, prema pisanju Veta, podrazumeva delimičan transfer snaga za specijalne operacije protiv Izraela, ali bez potpunog otvaranja fronta. Treći scenario je da će se Nasralah ograničiti na dosadašnju taktičku konfrontaciju i da neće širiti obim rata.

Hezbolah je inače u četvrtak saopštio da je izveo istovremene napade na 19 izraelskih vojnih položaja. Pokret je takođe izvestio da je koristio dva drona za napad na izraelske položaje u oblasti farmi Šeba koja je sporna teritorija i koju je Izrael okupirao tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

IZRAEL SPREMAN NA SVE

Izraelske odbrambene snage su prema rečima portparola IDF Danijela Hagarija u visokoj pripravnosti na severu u svetlu pretnji iz Libana i spremne su da odlučno odgovore na svaki napad.

- Izrael će nastaviti da odlučno reaguje na svaki napad na izraelske građane. Mi smo u visokoj pripravnosti na severu i ostajemo izuzetno oprezni da odgovorimo na svaki incident danas ili u narednim danima - rekao je Hagari na brifingu.

Vojska je prema njegovim rečima spremna na svaki scenario i to na svim frontovima.

(Kurir.rs/RIA)

Bonus video:

05:10

IZRAEL RATUJE KAO DA UNIŠTAVA GAMAD, OVO IM JE TAKTIKA! Eksperti tvrde: RAT ĆE TRAJATI 2 DO 3 MESECA, ali Hamas će se oporaviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track