LIDER HEZBOLAHA ZAPRETIO IZRAELU I AMERICI: Mi smo već u ratu, otvorićemo nekoliko novih frontova!
Foto: Youtube printscreen

LIDER HEZBOLAHA ZAPRETIO IZRAELU I AMERICI: Mi smo već u ratu, otvorićemo nekoliko novih frontova!

Planeta -

Tačno u 15 sati po lokalnom vremenu pred prepunim trgom u Bejrutu počelo je obraćanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Lider Hezbolaha najpre se zahvalio "mučenicima" koji su poginuli boreći se protiv Izraela.

- Operacija "Poplava Al-Akse" bila je 100 odsto palestinska odluka i 100 odsto palestinska organizacija. Apsolutna tajnost je ono što je osiguralo izvanredan uspeh operacije kroz element iznenađenja. Islamska Republika Iran prihvata i javno podržava pokrete otpora u Libanu, Palestini i regiji, ali nema nikakvu jurisdikciju nad njima, njihovim vođama i njihovim odlukama, a "Poplava Al-Akase" to potvrđuje - navodi Nasralah.

Lider Hezbolaha navodi da će akcija Hamasa ima strateške i egzistencijalne posledice i da će ostaviti posledice na sadašnjost i budućnost Izraela.

- Brzina Amerike u podršci Izraelu otkrila je njihovu slabost i neuspeh - dodao je Nasralah i naglasio da je Izrael na kolenima.

Lider Hezbolaha optužio je Izrael da je ubijao svoje građane u kibucima.

- Neprijatelj je masakrirao izraelske doseljenike kad je pokušao da vrati naselja od boraca otpora. Većina onih za koje su rekli da su civili i da ih je ubio Hamas zapravo su ubijeni izraelskim oružjem - navodi Nasralah.

Izrael je prema njegovim rečima "uplašen i bespomoćan" nakon kopnenog napada na Gazu.

- Amerika je odgovorna za rat, a Izrael je alat. Odluka Islamskog otpora Iraka da napadnu američke okupacijske baze u Iraku i Siriji je mudra, ispravna i blagoslovlena - navodi lider Hezbolaha.

Sukob u Gazi prema njegovim rečima nije rat poput prethodnih ratova već odlučujuća i istorijska bitka.

Hasan Nasralah
foto: Youtube printscreen

- Moramo pokušati da zaustavimo rat u Pojasu Gaze. Drugi cilj je da palestinski otpor pobedi u Gazi. Protiv Izraela će biti preduzete dodatne mere sa nekoliko različitih frontova i to će postati očiglednije u sledećih nekoliko dana - navodi Nasralah.

Lider Hezbolaha je pozvao arapske zemlje da prestanu da isporučuju naftu Izraelu.

- Je li nesposobnost Arapa došla do te mere da ne mogu isporučiti humanitarnu pomoć u Gazu i evakuisati ranjene - upitao je Nasralah.

Islamski otpor u Iraku prema njegovim rečima pokrenuće novu fazu sukoba:

- Neki kažu da će Hezbolah ući u rat, ali mi smo već ušli u rat 8. oktobra. Operacija je krenula od polja Šaba pa do cele granice s okupiranom Palestinom. Ono što se događa na našem frontu je bez presedana u istoriji Izraela. Polovina izraelske mornarice je blizu Libana. Mogućnost eskalacije napetosti i punog rata je realna i moguća. Operacija na granici Libana izazvala je stanje straha i slabosti Izraela i Amerike. Otpor na jugu govori neprijatelju koji možda razmišlja o napadu ili preventivnoj operaciji da će počiniti najveću glupost u svojoj istoriji.

Nasralah je rekao da će preventivni napad na Hezbolah koji Izrael razmatra biti najveća greška u njihovim životima:

- Svaki dan dobijamo poruke iz arapskih zemalja koje nas mole da ništa ne preduzimamo. Prvog dana su nam rekli da će američka flota doći po nas ako budemo razmišljali o izvođenju operacija na jugu. Sve su mogućnosti otvorene na našem frontu i sve opcije su na stolu i možemo im pribeći u bilo kojem trenutku.

Nasralah se potom obratio Amerikancima.

- Pretnje i zastrašivanja u našoj regiji nemaju koristi. Pripremili smo se za flote kojima pretite. Amerikanci, setite se svojih poraza u Iraku i Libanu i svog ponižavajućeg izlaska iz Afganistana. Oni koji su vas porazili u Libanu početkom osamdesetih još su živi i njihova deca i unuci su s njima. Ako dođe do rata u regionu vaša flota neće biti korisna. Cenu će platiti vaši vojnici.Otpor u Iraku i Libanu pobedio je upornošću - rekao je Nasralah.

Lider Hezbolaha se potom obratio i građanima Gaze.

- Čekajte... Pobeda je za one koji su strpljivi. Verujemo u Božje obećanje da će učiniti vernike pobednicima i da Bog uvek ispunjava svoje obećanje.

Kurir.rs

Bonus video:

04:19

NIKOLA JOVIĆ O RATU IZRAELA I PALESTINE: ŠTO DUŽE TRAJE SITUACIJA U GAZI, HEZBOLAH ĆE SE VIŠE UKLJUČIVATI U RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track