RASPISANA POTERNICA ZA ČLANICOM "PUSI RAJOT": Pobegla iz Rusije kada su joj na vrata stana stavili nalepnicu u obliku slova Z
Foto: Beta Lana Slivar Dominicj

MOSKVA JE TRAŽI ZBOG ŠIRENJA LAŽNIH VESTI O ORUŽANIM SNAGAMA

RASPISANA POTERNICA ZA ČLANICOM "PUSI RAJOT": Pobegla iz Rusije kada su joj na vrata stana stavili nalepnicu u obliku slova Z

Planeta -

Sud u Moskvi raspisao je međunarodnu poternicu za članicom benda "Pusi rajot" Ludmilom Štejn zbog, kako je navedeno, namernog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama. Rusija je od početka agrensije na Ukrajinu usvojila niz zakona koji predviđaju rigorozne kazne "za diskreditovanje oružanih snaga ili širenje lažnih vesti o njima".

Radio Slobodna Evropa (RSE) prenosi navode ruske agencije Tas koji se poziva na odluku suda da će Štejnova biti uhapšena čim kroči na tlo Rusije.

Navodi se da je Bend "Pusi rajot" postao međunarodno poznat nakon što su članice sa fantomkama na glavi upale u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi u februaru 2012. godine i pevale pesmu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dvadesetsedmogodišnja Štejnova kao i ostale članice benda, bila je u Rusiji više puta hapšena zbog učešća na protestima. Na protestima u decembru 2021. je zajedno sa drugom članicom benda Marijom Aljohinom stupila u štrajk glađu.

Ona je još u maju 2022. godine uvrštena na popis poternica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova a kojim se traži zbog kršenja kazne uslovnog otpusta koja joj je izrečena u avgustu iste godine.

Kazna joj je izrečena kršenja bezbednosnih mera protiv širenja koronavirusa, kada je pozivala ljude na protest protiv pritvaranja opozicijskog političara Alekseja Navaljnog.

Ova otvorena kritičarka ruske invazije na Ukrajinu napustila je zemlju u aprilu 2022. godie nakon što su vrata njenog stana bila označena nalepnicom u obliku slova "Z", simbola ruske invazije na Ukrajinu, sa porukama "Saradnik. Ne prodaji domovine".

Marija Aljohina, jedna od osnivačica grupe "Pusi rajot", otkrila je pre nekoliko dana u intervjuu za Njujork tajms da je napustila Rusiju nakon što je sud u Moskvi prošlog meseca promenio ostatak njene jednogodišnje uslovne kazne u zatvorsku kaznu.

Kao razlog za to su naveli da je prekršila uslove kazne.

(Kurir.rs/RSE)

Bonus video:

02:59

POZNATA PEVAČICA POBEGLA U ITALIJU ZBOG PROSTITUCIJE! Vanja Bulić nikad oštrije: Ona nije elitna, ona je JADNICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track