AMERIČKI JEVREJI ISPRED KIPA SLOBODE: Traže prekid vatre u Gazi i kraj bombardovanja civila (FOTO)
Foto: STEPHANIE KEITH / Getty images / Profimedia

AMERIČKI JEVREJI ISPRED KIPA SLOBODE: Traže prekid vatre u Gazi i kraj bombardovanja civila (FOTO)

Planeta -

Više stotina američkih Jevreja okupilo se kod Kipa slobode u Njujorku pozivajući na prekid vatre i kraj "genocidnog bombardovanja" civila u Gazi.

Noseći crne majice sa sloganima „Jevreji traže prekid vatre“ i „Ne u naše ime“, demonstranti su razvili transparente na kojima je pisalo „Ceo svet gleda“ i „Palestinci treba da budu slobodni“, prenosi Glas Amerike.

„Slavne reči naše jevrejske pretkinje Eme Lazarus, urezane u ovaj spomenik, primoravaju nas da preduzmemo akciju i podržimo Palestince u Gazi koji čeznu za tim da slobodno dišu“, rekao je Džej Saper iz organizacije Jevrejski glas za mir, koja je organizovala skup.

Njujork, Kip Slobode, protest, Jevreji
foto: STEPHANIE KEITH / Getty images / Profimedia

Učesnici protesta iz propalestinskog nevladinog Instituta za razumevanje Bliskog istoka zatražili su kraj „genodicnog izraelskog bombardovanja palestinskih civila u Gazi.

„Sve dok građani Gaze vrište, moramo da vičemo još glasnije, bez obzira na to ko pokušava da nas ućutka“, kazala je fotografkinja Nan Goldin.

Grad Njujork, mešavina migranata, proteklih meseci je uzdrman zbog proizraelskih i propalestinskih demonstracija.

U gradu živi oko dva miliona Jevreja i više stotina hiljada muslimana i do sada je izbegnuto bilo kakvo nasilje povezano sa konfliktom, iako su tenzije veoma izražene na određenim mestima, kao što su univerzitetski kampusi.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track