NETANJAHU: Nema prekida vatre, ni goriva za Gazu ako se ne oslobode taoci
Foto: AP Christophe Ena

NETANJAHU: Nema prekida vatre, ni goriva za Gazu ako se ne oslobode taoci

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da neće biti prekida vatre, niti će se dozvoliti isporuka goriva Pojasu Gaze ako Hamas ne oslobodi taoce.

„Nema ulaska za gorivo, ni za (palestinske) radnike u Izrael, ni prekida vatre bez oslobađanja naših talaca“, naglasio je Netanjahu obraćajući se večeras Izraelcima.

Izraelska vojska bez prestanka bombarduje Pojas Gaze u odgovoru na iznenadne napade Hamasa na jug Izraela 7.oktobra.

Od tada je po podacima izraelskih vlasti najmanje 1.400 ljudi ubijeno na izraelskoj sstrani, većina na njih tog dana u najsmrtonosnijim napadima u izraelskoj istoriji, navodi agencija Frans pres.

Istog dana su palestinski ekstremisti više od 240 talaca odveli u Pojas Gaze.

Izrael je uveo potpunu opsadu te male enklave sa oko 2,4 miliona stanovnika i oni su sada suočeni sa nestašicom lekova, hrane, vode i struje i stalnim napadima u kojima je već ubijeno više od 10.300 ljudi,po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Nestašica goriva, zbog zabrane isporuke na samom početku opsade, dovela je do zatvaranja osnovnih službi uključujući bolnice.

I izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari rekao je da neće biti prekida vatre jer se nastavlja kopnena ofanziva u Pojasu Gaze.

On je naveo da je vojska pogodila 14.000 ciljeva u Gazi, uništila više od 100 ulaza u tunele i zaplenila 4.000 komada oružja, uključujući rakete skrivene u civilnoj infrastrukturi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track